Ангела Меркел: Нећу се вакцинисати Астра Зенекином вакцином

Ја имам 66 година и не припадам групи препорученој за Астра Зенеку, рекла немачка канцеларка

Ангела Меркел (Фото: Маркус Шрајбер/АП фото)

Стотине хиљада доза вакцина против корона вируса компаније Астра Зенека у Немачкој пропада. Последња је суд дала Ангела Меркел: Ја се не вакцинишем.

Иако је Европска агенција за лекове одобрила вакцину Астра Зенеке за коришћење и иако је Немачка набавила 1,4 милиона доза те вакцине британско-шведске компаније, искоришћено је тек мање од 190.000 доза, што је око 13 посто. Међутим, коначно је ту вакцину закуцала немачка канцеларка.

Наиме, како преносе хрватски медији, Ангела Меркел, која има 66 година, изјавила је да се неће вакцинисати Астра Зенекином и Оксфордовом вакцином, јер „не улази у групу људи за које се та вакцина препоручује“.

Билд: Канцеларко Меркел, вакцинишите се!

Канцеларка је тако, још једном, стала иза немачких научника који не предлажу особама старијим од 65 година да се вакцинишу Астра Зенеком. Истовремено, британски лист Гардијан сазнаје да је од око 1,4 милиона вакцина британско-шведске компаније послате у Немачку, искоришћено мање од 190.000, што је око 13 посто.

Тако је огромна количина тих вакцина остала нетакнута, иако их је ЕМА одобрила.

Када је била упитана да то прокоментарише, немачка канцеларка је за немачке медије рекла: „Астра Зенека је поуздана, делотворна и сигурна вакцина, одобрена од Европске агенције за лекове и препоручена у Немачкој за особе млађе од 65 година. Све власти кажу да се овом цепиву може веровати. Све док су залихе вакцина оскудне, као што је то тренутно случај, не можете бирати чиме ћете се вакцинисати.“

Аустрија: Особље клиничког центра у Бечу против Астра Зенека вакцине

Након тога уследило је потпитање новинара: „С обзиром на овај проблем прихватања вакцина, не бисте ли требали бити пример другима и вакцинисали се“, што је Ангела Меркел кратко и сигурно узвратила: „Ја имам 66 година и не припадам групи препорученој за Астра Зенеку.“

Али, новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга је имао још питања: „Могли бисте за промоцију вакцинације узети Бионтекову вакцину“. Али Ангела Меркел је имала одговор и на то: „Оно је врло добро прихваћено. Мислим да је исправно да, уз посебно рањиве и старије особе, прво позовемо оне групе становништва које не могу да држе дистанцу у свом послу да се вакцинишу. То су људи који би требали доћи на ред прије некога попут мене.“

Подсетимо, делотворност Астра Зенеке пре Ангеле Меркел у питање је довео француски председник Емануел Макрон, који је рекао да је она „квази неделотворна“ за особе старије од 65 година. Пољске и шведске власти су такође бациле сумњу на ту вакцину.

Емануел Макрон: Примио бих вакцину „Астра Зенеке” када дође ред на мене

Гардијан је у међувремену објавио извештај који показује последице овог развоја догађаја по Европу – четири од пет доза вакцине Астра Зенеке и Оксфорда испоручених земљама ЕУ тек треба да буду искоришћене.

Фрапира податак Европског центра за спречавање и контролу болести (ECDC), кaо и других службених извора, 4.849.752 од 6.134.707 доза распоређених међу 27 земаља чланица, још није примењено на пацијенте.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Агенције/НСПМ, 26. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар