Билд: Канцеларко Меркел, вакцинишите се!

Билд сматра да би канцеларка Ангела Меркел својим примером требало да подстакне грађане на вакцинисање. Међутим, она је изјавила: „Вакцинисаћу се кад на мене дође ред“

Ангела Меркел (Извор: ДПА)

Прво нема довољно вакцина, а сад – Немци неће на вакцинисање. Лист Билд сматра да би их мотивисало јавно вакцинисање канцеларке Меркел. Проблем је и одбијање грађана да се вакцинишу вакцином Астра Зенеке.

Немци нису баш похрлили на вакцинисање као што се очекивало, пише у свом данашњем издању најтиражнији немачки лист Билд. Посебни проблем представља вакцина Астра Зенека у које грађани очигледно немају превише поверења. Како извештава Билд, до сада је искоришћено само 11 одсто расположивих доза. Тако је у савезној покрајини Баден-Виртемберг употребљено само 309 од укупно 100.800 доза, а у Бранденбургу – ниједна.

Билд сматра да би канцеларка Ангела Меркел својим примером требало да подстакне грађане на вакцинисање. Међутим, она је изјавила: „Вакцинисаћу се кад на мене дође ред.“ И од тога не одступа. Како наводи немачки лист, многи политичари и стручњаци сматрају да греши.

„Сигурно би био врло позитиван сигнал када би се канцеларка Меркел и председник Штајнмајер ускоро јавно вакцинисали. То ствара поверење“, изјавио је за Билд Михаел Тојрер, потпредседник посланичког клуба либерала. У чланку се такође подсећа да су се амерички председник Бајден и израелски премијер Нетанијаху вакцинисали пред камерама те да је у њиховим земљама спремност грађана на вакцинисање знатно већа него у Немачкој.

„Вакцина Астра Зенеке је боља него што се мисли“

„Ако се уз одговарајуће инсценирање вакцинишу познате особе, пре свих канцеларка, то би сигурно имало одјека и подстакло грађане на вакцинисање“, сматра и Дирк Бенингхоф, шеф највеће немачке ПР агенције „fischerAppelt“.

Немачка влада је на кампању за подстицање на вакцинисања од 27. децембра до данас већ потрошила 25 милина евра. Али, како сматра Билд – без успеха. Овај лист упозорава да је хитно потребна боља реклама, будући да се у појединим домовима за негу старијих и немоћних није хтело да се вакцинише – више од 50 посто особља.

Билд цитира и изјаву познатог виролога Кристијана Дростена, који је члан канцеларкиног тима за корона-кризу. Он је рекао да је вакцина Астра Зенеке далеко боља него што се мисли: „Вакцине која имамо су екстремно добра у поређењу с оним што смо могли очекивати.“

И савезни министар здравља Јенс Шпан је упозорио да не треба пасти под туђи утицај и доводити у питање „вакцину с одобреним и делотворним састојком.“

Приредила: Андреа Јунг Грим

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 18. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар