Златибор Лончар: Циљ да вакцинишемо више од 2,5 милиона људи

Имамо четири врсте вакцина, ‘Фајзер’, ‘Астра зенека’, ‘Синофарм’ и ‘Спутњик’. До сада је вакцинисано више од милион људи, рекао министар здравља

Златибор Лончар (Фото: Танјуг)

Наш циљ је да вакцинишемо више од 2,5 милиона људи у Србији, каже министар здравља Златибор Лончар и наводи да је до сада више од милион људи вакцинисано, од којих је део примио и другу дозу цепива.

На граничном прелазу Табановце, где је уручио додатне количине „Фајзерове“ вакцине као донацију Србије Северној Македонији, Лончар је рекао да је Србија до сада набавила више од два милиона доза вакцине.

„Имамо четири врсте вакцина, ‘Фајзер’, ‘Астра зенека’, ‘Синофарм’ и ‘Спутњик’. До сада је вакцинисано више од милион људи, један део је вакцинисан, а један део и ревакцинисан“, каже Лончар.

Навео је да нове дозе вакцина у Србију стижу на недељном нивоу.

Не може, додаје, да каже колико смо новца до сада дали за вакцине, јер су сви уговори који се склапају поверљиви.

„Не смемо са њима да излазимо у јавност, то је био услов произвођача. Оно што је сигурно је да вакцине нису нимало јефтине“, рекао је Лончар одговарајући на питања новинара.

НоваС: Вучићева сага о вакцини – „Бићу први“, „За викенд ћу“, „Сачекаћу“

У овом моменту, каже, неко може да понуди новца колико хоће и да понуди коју год хоће цену, али вакцина нема на тржишту.

Навео је да се више не ради о томе да ли имате новац за вакцину или немате, него о томе да вакцине нема на тржишту и додао да је то највећи проблем.

„Има много богатијих земаља од нас које би могле да дају много већи новац и да плате више те вакцине, али нажалост оне не постоје на слободном тржишту и не можете да је купите за било који новац. То је тренутна ситуација“, рекао је Лончар.

Министар је навео и да се нада се ситуација у том смислу поправити, да ће сви ти застоји да се реше и да ће бити довољно вакцина за све.

„До тада морамо да будемо обазриви и водимо рачуна о понашању, да се придржавамо мера које доносе стручњаци“, каже Лончар.

Наводи да је то једини начин да ситуацију држимо под контролом и да не улазимо опет у неке таласе са повећањем броја заражених што се, додаје, дешава и у Европи и у региону.

„Та ситуација је још увек крајње неизвесна“, закључио је Лончар, преноси Танјуг.

Заев захвалио Србији на још једној пошиљци вакцина

Премијер Северне Македоније Зоран Заев захвалио је данас Србији на још једној пошиљци вакцина против корона вируса.

Он је на свом Фејсбук профилу написао да је у Северну Македонију из Србије данас стигао други део пошиљке вакцина против корона вируса са 3.510 доза, односно да је до сада укупно из Србије стигло 8.190 „Фајзер-Бионтек“ доза.

„Уз претходних 4.680 доза имамо довољно за имунизацију здравствених радника, наших хероја на првој линији у борби са ковидом-19“, написао је Заев.

Он је своје и у име македонске владе и грађана захвалио „пријатељском народу Србије, председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић на гесту разумевања, на солидарности и подршци у борби против пандемије“.

„Нашу узајамну бригу и подршку настављамо као традиционално пријатељски народи и добри суседи посвећени заједничким светлим перспективама за које имамо веома блиске додирне тачке“, написао је Заев.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар