НоваС: Вучићева сага о вакцини – „Бићу први“, „За викенд ћу“, „Сачекаћу“

Ја сам нешто био болешљив, па ми је Златибор (Лончар) забранио до викенда. Тако да ћу ја за викенд највероватније да примим кинеску вакцину, рекао председник

Александар Вучић (Фото: Бета)

За разлику од већине чланова државног врха, председник Србије Александар Вучић још није вакцинисан против корона вируса, иако је управо он у више наврата најављивао да ће бити први у Србији који ће примити вакцину против ковида-19. Међутим, од августа прошле године до данас на ту тему смењивале су се Вучићеве контрадикторне најаве, па смо од њега чули да ће се ипак прва вакцинисати Ана Брнабић, затим да ће сачекати и делити судбину народа, потом да је мало прехлађен, па ће цепиво највероватније примити за викенд, а онда и да ће ипак сачекати, јер и није толико болестан.

„Ја ћу први да примим вакцину. Чекам да наши стручњаци кажу да је добра“, рекао је председник Србије 22. августа прошле године на ТВ Прва.

Упитан када ће вакцина, Вучић је тада навео да очекује да ће се то догодити у наредна три месеца и да ће то онда бити “крај короне и свега другог”.

Ипак, четири месеца касније, 23. децембра, када је најавио почетак вакцинације против ковида-19, српски председник више није био тако сигуран да ће бити први који ће примити вакцину. Он је тада навео да ће видети да ли ће то бити премијерка Ана Брнабић, министарка Дарија Кисић Тепавчевић или он.

„Некога од нас ћемо да оставимо за другу, да покажемо људима да је добра свака вакцина коју наш здравствени систем добије“, рекао је он.

Вакцинација у Србији почела је 24. децембра, а прва која је примила Фајзерово цепиво била је премијерка Ана Брнабић. Истог дана вакцинисали су се министарка Кисић Тепавчевић, као и епидемиолог Предраг Кон.

Брнабић је тада изјавила да ће председник Вучић вероватно примити кинеску вакцину против корона вируса, те да је договор са њим био да њих двоје приме две различите вакцине. Премијерка је навела и да се у најскорије време очекују вакцине од кинеског “Синофарма”, као и одређене количине руске вакцине Спутњик В.

Следећа вакцина која је ушла у Србију била је руски Спутњик В, а међу онима који су је примили опет није било председника државе. У реду државних функционера који су се први „пелцовали“ овом вакцином били су председник Скупштине Ивица Дачић и министар полиције Александар Вулин.

Александар Вучић: Не држите вакцине у фрижидеру, почиње масовна вакцинација

Тада се очекивало да ће председник примити кинеску вакцину, али је 14. јануара, након свечаног отварања гондоле на Златибору, рекао да је мислио да буде први који ће да прими било коју вакцину, али да је ипак одлучио да сачека.

„Када сам желео да примим вакцину, рекли су, аха ти ћеш да се снађеш, па ћеш први да примиш вакцину, а шта ћемо ми остали и наш народ. Ја припадам обичном народу и желим да делим њихову судбину“, навео је тада председник Србије.

Само два дана касније, међутим, Вучић је на аеродрому дочекао испоруку милион доза кинеске вакцине, произвођача “Синофарм”.  Иако је претходно рекао да “дели судбину” народа, он је тада изјавио да ће се вакцинисати за недељу дана.

„За седам, осам дана ћу и ја да се вакцинишем. Важно ми је да нисам био међу првима, да не кажу – себе си спасавао“, навео је Вучић.

Исто је најављивао и три дана касније. Он је 19. јануара, након заједничке седнице државног врха и Оперативног тима за вакцинацију, изјавио да ће се највероватније вакцинисати за викенд.

„Ја сам нешто био болешљив, па ми је Златибор (Лончар) забранио до викенда. Тако да ћу ја за викенд највероватније да примим кинеску вакцину“, рекао је шеф српске државе.

Викенд је прошао, а нема информација да је вакцинисан. Да се то није догодило потврдио је и гостујући на ТВ Прва, где је рекао да сада има услове да се вакцинише, али да није донео одлуке о дану.

„Не знам кад ће лекари дозволити мојим родитељима да се вакцинишу. Ја бих примио кинеску вакцину, али размишљам има ли смисла, јер ипак сам много млађи и нисам толико болестан да будем у првих 500 хиљада вакцинисаних. Срамота ме је кад видим да постоје неки који немају никакве коморбидитет, али који су се угурали да добију ту вакцину, зато што су важни. То треба да ради председница Владе Србије и министри како би показали пример другима“, навео је он.

Опрема: Стање ствари

(Нова С/НСПМ, 27. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Kakva gromada velikodušnosti, pravičnosti i požrtvovanosti. Koga bre Vučiću zabole da l’ si se ti špric’o il’ nisi? Šta ti, bilo kojim svojim postupkom, možeš da dokažeš nekome? Jasno je ko si i šta si odavno.

  2. Чека се кориснији моменат када ће његовом вакцинацијом бити заташкано нешто заиста значајно. Тренутно је вода довољно мутна па нема потребе

Оставите коментар