Александар Вучић: Очекујем заједнички притисак САД и ЕУ да признамо Косово

Говорићемо Лајчаку шта Србија може, шта не може, шта жели а шта нам не пада на памет ни по коју цену, рекао Вучић након седнице Председништва СНС-а

Александар Вучић (Фото: Танјуг/З.Ж.)

Председник Александар Вучић указао је да је пред Србијом веома тежак период, током којег ће бити суочена са различитим притисцима са свих страна пре свега по питању Косова и Метохије, те да очекује заједнички притисак САД и ЕУ да Србија призна Косово.

Вучић је, након седнице Председништва, рекао да су анализирани последњи избори на КиМ, на којима је потврђена апсолутна доминација Српске листе код српског живља, на чему је захвалан Србима на Космету.

„То је буквално јединствена подршка на северу покрајине, док је за нијансу нижа јужно од Ибра, и мораћемо да се супротставимо, демократским политичким средствима, насиљу албанских политичких субјеката, који злоупотребљавају српске политичке представнике и покушавају да убеде људе да је независност Косова једина опција”, рекао је Вучић.

У том смислу, указао је да Аљбин Курти говори како ће разговарати са Србима са КиМ, да би рекао – завршено је и чињеница је да је Косово независно и да ће да разговара са онима који то прихватају, да са њима „гради будућност Косова”.

„Српски народ је то разумео и зато је у тој мери гласао за Српску листу, али то неће бас и у међународној заједници да разумеју и зато је важно да говоримо о томе”, поручио је Вучић.

У том контексту рекао је да су донети одређени закључци поводом посете Лајчака следеће недеље.

„Говорићемо шта Србија може, шта не може, шта жели а шта нам не пада на памет ни по коју цену”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да сви разумеју тежину позиције у којој се Србија налази, посебно после промене у америчкој администрацији.

„За очекивати је заједнички притисак САД и ЕУ на нашу земљу, да испунимо захтев око, како Американце нескривено кажу – признању Косова, пошто признање Београда од стране Косова не само да не значи ништа, већ је помало и смешно, бесмислено. ЕУ ће користити нешто другачији речник, али иде ка истом циљу”, рекао је Вучић.

Он је указао да ће бити притисака и по питању РС.

„Када томе додате цео регионални контекст, у којем није једноставно да сачувате позицију Србије, која највише економски расте. Са том повећаном моћи, економском, али и у војном, културном нивоу, поједини ће гледати како да Србију проглашавају за хомогена, неког ко нарушава равноправност и зато ћемо бити изложени свим притисцима, са разних страна, неистинама и различитим кампања. Следи врло тежак период”, поручио је Вучић, преноси Танјуг

Без проблема можемо да вакцинишемо 2,5 милиона људи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да сада можемо без икаквих проблема да вакцинишемо 2,5 милиона људи и поручио грађанима да ће бити довољно вакцина пошто ће бити набављене и додатне количине.

„Видим да људи наседају на те приче антиваксер лобија, ми без проблема можемо да вакцинишемо 2,5 милиона људи. Ми сада имамо 1,1 милион пријављених, али то је сада. Од тога 600.000 је већ примило, још 500.000 није, пошто је било и оних који нису били на списку а долазили су када је почела масовна вакцинација”, рекао је Вучић.

На срећу имамо довољно вакцина и сви ће бити вакцинисани, поручио је Вучић.

Додаје да људи треба да буду пажљиви пошто цео процес стицања имунитета траје укупно око месец и по дана.

„Страшно је важно да обезбедимо здравствену инфраструктуру и да на све то видимо и да и сами производимо вакцине. Да пробамо и са Спутњиком, Астра Зенеком и Кинезима, па нека нам једна прође да можемо да производимо вакцину и ту смо већ направили велики успех. Спремни смо да уложимо новца колико буде потребно”, нагласио је Вучић.

Резови у СНС због бахатих појединаца

Председник СНС Александар Вучић изјавио је данас после седнице Председништва СНС да се поједини у странци понашају бахато и да ће на наредној скупштини странке морати да се направе бројни кадровски резови.

„Један део људи се понаша бахато, већина не, али мораћемо да правимо бројне резове унутар партије како би то предупредили и зато ћемо на скупштини странке изаћи са додатним програмом, како би постигли све оно што смо пре зацртали”, нагласио је Вучић.

То је да се заврше сви велики инфраструктурни пројекти, да плате буду 900 евра до 2025. година, а пензије 450 евра, нагласио је Вучић.

„Тако да ће бити значајног кадровског мешања карата и озбиљног подмлађивања странке”, истакао је Вучић додајући да има пуно људи у странци који желе да се боре и раде.

То је био део његове критике на Председништву СНС, додао је Вучић.

Каже да многи на власти не раде викендом и да не зову људе да виде имају ли и које проблеме, као и да он лично одговори на више од сто порука дневно преко друштвених мрежа или зове обичне људе телефоном.

Немогуће да од 22 министра само један министар нешто ради за викенд, то су ствари које морају да се мењају, поручио је Вучић.

Каже да је лично пре пет или шест година инсистирао и рекао људима на Главном одбору странке да ће неки од њих морати да ослободе место за неког другог када види да неко од њих почиње да се понаша бахато као што се понашала власт Ђиласа, Јеремића, Тадића и осталих, преноси Танјуг.

Вучић: Српске странке излазе јединствено на изборе у Прешеву

Председник СНС Александар Вучић пренео је данас новинарима да је на седници Председништва странке разговарано и о предстојећим локалним изборима у Зајечару, Косјерићу и Прешеву 28 марта, као и да ће у Прешеву све српске странке ићи заједно и да је циљ да српска листа не само пређе цензус већ да освоји два одборничка места.

„То би био историјски успех у Прешеву”, каже Вучић.

Напоменуо је да су неки хтели да иду самостално на те изборе, али они из Београда, док у Прешеву све српске странке желе да иду заједно.

Што се тиче локалних избора у Косјерићу и Зајечару, Вучић каже да су то места која су тешка за СНС, али да је пуно урађено у тим местима у претходном периоду и да очекује да ће добити већинско поверење грађана.

Додаје да ће бити врло тешка утакмица, али да верује да ће СНС однети победу.

Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић изјавио је вечерас да је на Председништву партије договорено да се одржи седница Главног одбора у априлу, мају, чим епидемиолошке мере то дозволе.

Предстоји нам тежак период и притисци и када је у питању Косово и Република Српска, важно да СНС ојача своје редове и бори се за своју земљу и одбрани виталне интересе, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар