Александар Вучић: Хрватска озбиљна земља с којом Србија жели да се пореди

Мислим да имамо заједничку будућност и да ће Срби и Хрвати морати бити много ближи и јединственији, закључио Вучић у интервјуу хрватском РТЛ-у

Александар Вучић (Фото: Бета)

ЗАГРЕБ – Председник Србије Александар Вучић истакао је да разумевање Срба и Хрвата није постало веће, али је добро што се не лажемо да смо најближи на свету и да се највише волимо, као и да је важно односе поставити у рационалну раван.

Вучић је у интервјуу хрватском РТЛ-у изразио уверење да Срби и Хрвати имају заједничку будућност и да ће морати да буду много ближи и јединственији.

Он је оценио и да су се од његовог сусрета, пре три године, са тадашњом хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, многе конкретне ствари које се тичу живота људи и које су важне промениле.

„Прво, наши односи никада неће бити лаки и никада нису били једноставни за разумевање. Нека врста негативног односа код дела људи с обе стране постоји као мржња због свега што се догађало у прошлости, а што различито тумачимо”, казао је он. Вучић је истакао да је поносан и заиста задовољан резултатима састанака са Грабар-Китаровић, што су чињенице које нико не може побити.

„Хрватска заједница и Хрватско национално вијеће је добило просторије у најелитнијем и најбољем делу Београда. Усред Београда су добили простор за своје састанке, догађаје, за представљање политике хрватске мањине у Србији и тако даље. Помогли смо све око куће бана Јелачића, и то у неколико наврата, да коначно буде власништво Хрватског националног вијећа и да, можда, буде стециште и место окупљања свих Хрвата, а не само у Војводини већ свих који живе и у Србији и у региону”, објаснио је он, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да према хрватским званичницима има много мање увреда из Србије него раније.

„Нећете ни у најгорим таблоидима пронаћи најгоре увреде. Наравно, ја сам неретко тема у Хрватској, али из других разлога”, објаснио је он.

На констатацију да често спомиње Хрватску, да упоређује раст БДП-а, Вучић је упитао што то смета.

„Ми се меримо са Хрватском, јер је она озбиљна земља. Желим са Хрватском да гледам бројке око короне. Ми тестирамо доста, али и Хрватска тестира, има озбиљан кризни штаб. Не могу да се поредим са земљама које не тестирају”, прецизирао је он.

Александар Вучић током интервјуа (Извор: РТЛ)

Упитао је и шта је проблем у некој утакмици се поредити са другима, да кажемо да су Хрвати бољи у рукомету, али ми у кошарци.

„Шта је проблем у томе? Мислим да је то једно добро надметање. Има ли Хрватска веће плате него ми, наравно да има. Хрватска има 900 евра, а код нас су тек 535 евра, а не заборавите да су нам биле 329 пре само четири године”, додао је он.

Када је реч о несталим особама и изјави председника Хрватске Зорана Милановића да се неће сусрести с њим док не да попис несталих, Вучић је рекао да је то његово право, али и да ако неко стварно мисли да то крије на било који начин и да има нешто против несталих, то говори само о њему.

„Примио сам те људе из Хрватске. Када видите оца који тражи свог сина и којем очи засузе. Је ли стварно мислите да ја знам где је неко убио тог човека и где му је склонио тело? То много више говори о вама него о мени, јер то у животу свом не бих направио”, истакао је он.

Вучић је казао и да је безброј пута имао састанке свих служби и тражио све могуће из архива, а увек је добијао различита оправдања.

„Нећу ни говорити да се тражи једнак или нешто већи број Срба, него Хрвата, али потпуно је свеједно. Желим да пронађемо сваког несталог Хрвата и не желим ни на који начин сакрити ни једног злочинца”, подвукао је он.

Вучић је казао да је Србија спремна, да је разговарала преко изасланика за нестале особе и да када Хрватска каже да мисли да се неко налази на том месту, у року од 24 сата нека пошаљу своју комисију и заједно ће бити ископано то место.

„Све што можете да тражите добићете што можемо наћи. За нас су односи са Хрватима веома важни, трудимо се и гледамо да не увредимо никога, без обзира што на различите начине гледамо на ствари од Другог светског рата и Олује. Мислим да имамо заједничку будућност и да ће Срби и Хрвати морати бити много ближи и јединственији”, закључио је он.

Не вршим притисак на Србе у Хрватској

Председник Србије Александар Вучић рекао је да никада ни на који начин није вршио притисак на Србе у Хрватској, али да је увек ту да помогне када се догоди било шта што им представља проблем.

На питање у интервјуу за РТЛ како гледа на то што је потпредседник хрватске владе Борис Милошевић био на обележавању Олује, а након тога у Вуковару и да ли је то отклон од његовог утицаја, Вучић је рекао да су представници Срба увек имали самостални приступ, те да су они део хрватске владе и да делују у име хрватске владе.

„Никада ни на који начин, нити сам вршио притисак на њих, нити ме то занима. Мене занима да помогнем српском народу колико могу. И када се догоди било шта што им представља проблем – ми смо ту”, истакао је Вучић.

Додао је да је да је спреман да помогне у економском смислу, у виду слања грађевинског материјала и свега другог што је потребно.

Упитан да ли му смета то што представник Срба иде на прославу Олује, Вучић је казао да не може да се изјашњава о томе, али да то не би учинио да је на њиховом месту из више разлога.

„Али ја нисам у њиховим ципелама. И зато поштујем то што они доносе своје одлуке самостално. Они свог српског рода не могу се одрећи, као ни своје хрватске државе. И они бирају шта ће радити. Бирају шта ће радити и због себе, својих породица и своје будућности, али и због будућности припадника српског народа у Хрватској”, истакао је Вучић.

На питање шта очекује од новоизабраног патријарха СПЦ Порфирија, Вучић је рекао да дуго познаје новог патријарха, те да је реч о човеку који је одан Цркви, Србији и српству свакако, као и православној вери и хришћанству у целини.

Новоизабрани патријарх Порфирије и Александар Вучић (Извор: СПЦ)

„Реч је и о једном веома рационалном уму, изузетно образованом човеку. Верујем да ће и у том смислу додатно продубити и сарадњу и приближити и наше Цркве и народе.

Ускоро први у Европи по вакцинацији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас за хрватски РТЛ да ће Србија ускоро бити прва у Европи по вакцинацији, док је по броју ревакцинисаних сада већ прва и додао да ће сутра на београдском аеродрому сачекати првих 150.000 доза вакцине „Астра Зенека”.

На питање како је Србија постигла да буде друга у Европи у вакцинацији, Вучић је подсетио да је Србија врло рано кренула у набавку, већ од августа или септембра прошле године, и да је то била борба на свакодневном нивоу.

„Ништа с неба не пада”, рекао је Вучић за РТЛ, у првом интервјуу за хрватске медије после посете Хрватској 2018. године.

Како је рекао, имао је много разговора са председником Кине, са којим је председник Србије први пут у историји разговарао телефоном, као и да је разговарао са руским председником Владимиром Путином, када је стало са руским вакцинама, након чега је он реаговао, па је Србија добила 50.000, па још 50.000 доза.

„Сутра на аеродрому чекам првих 150.000 доза ‘Астра Зенека’“, рекао је Вучић и подсетио да је Србија потписала и билатерални уговор са компанијама Фајзер и Бионтек, изван европских програма.

Како је рекао, није разочаран у ЕУ, јер Србија ниједну вакцину још није добила из Ковакс програма, већ то има везе са целим богатим светом.

„Нисам разочаран у ЕУ, није се десило ништа што нисмо очекивали. ЕУ је најбоље место за живот, нешто чему Србија тежи, али сам довољно матор и искусан да знам шта, од кога, где и када можете да очекујете”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија ускоро бити прва у Европи, испред Велике Британије у вакцинацији, док је по броју ревакцинисаних већ сада свакако прва.

На питање коју ће вакцину он изабрати, Вучић је рекао да ће да сачека да се што више грађана вакцинише.

„Ана Брнабић се вакцинисала да би показала колико је то важно. Мислим да су све вакцине добре, а већ сам рекао да бих узео кинеску, јер је прављена традиционалним методама, иако развија слабија антитела у почетку, која временом порасту”, рекао је Вучић.

НоваС: Вучићева сага о вакцини – „Бићу први“, „За викенд ћу“, „Сачекаћу“

На питање да ли ће Србија продавати вакцине „Спутњик В”, ако покрене производњу коју најављује, Вучић је рекао да за Србију то није питање зараде, већ пре свега инфраструктуре.

„Прво ћемо добити смесу, коју ћемо да пакујемо, у мају најкасније почетком јуна, а да пре краја године узмемо трансфер технологије. Руси су били у Србији, задовољни су условима на Торлаку”, рекао је Вучић.

Србија би, каже, могла да производи 20 милиона доза, а имајући у виду да је за нас реално потребно 5-6 милиона доза, све остало бисмо дали на располагање, пре свега, региону, истакао је председник Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Vučić briljirao u intervjuu. Ostaje samo pitanje hoće li djela pratiti izrečeno.

    1
    6

Оставите коментар