Институт Арчибалд Рајс: Београдска Патријаршија се и даље чврсто држи странпутице

Анализа видљивих последица Порфиријеве досадашње делатности говори све о њему и његовој подобности

Патријарх Порфирије (Фото: ФоНет)

Ако ћемо искрено, новопостављеном поглавару Српске православне цркве Порфирију од срца се није обрадовао нико. Уместо тихе, благословене радости што је у смутним временима Црква најзад добила свога кормилара, његово проглашење прати осећај изразите и непатворене мучнине. Једна унутрашње већ увелико гњила и дисфункционална установа – по губитку свих компаса и осећања за меру она се опасно приближава не само предреформацијском већ и тренутном стању „сестринске“ организације у Ватикану – уместо да зрело сагледа разлоге за своју разграђеност и губитак живог додира са паством којој би требало да служи, српска Црква је подлегла спољним притисцима. За главног лекара својих многобројних недуга изабрала је човека који је свим тим болестима и сам тешко заражен. А то значи само једну ствар: осим ако се не би догодило големо чудо, од скорог опоравка Српске Патријаршије нема ништа.

Митрополит Порфирије није помиритељ, ујединитељ или излечитељ, већ је у оквиру патријаршијског система, где је савршено прилагођен и плива као риба у води, ноторно контроверзни клирик, пандан многобројним „контроверзним бизнисменима“ из световног домена, средине која данашњим црквеним функционерима није нимало страна. Анализа видљивих последица Порфиријеве досадашње делатности говори све о њему и његовој подобности. На пасторалном плану, његови резултати су ништавни или неоспорно штетни. Да наведемо само два момента.

Од како је 2008. године био постављен да председава Саветом Републичке радиодифузне агенције (државним телом за надгледање садржаја радио и телевизијских емисија) количина душегубног смећа коме је становништво Србије непрекидно изложено вишеструко се увећала, а отров којим је тај отпад прожет постао је још малигнији. Порфиријев самооправдавајући изговор, да је био тек један од више чланова те агенције и да зато није могао да постигне много, за једног доктора теологије делује крајње неозбиљно. Он је увек могао да учини исто што би на том месту урадила свака часна особа, а то је да поднесе оставку у ситуацији где му није било могуће достојно представљати Цркву, уместо да је својим чином и присуством компромитује.

А када је 2014. године био послат да преузме митрополију Загребачко-љубљанску, на свом устоличењу одржао је поражавајућу и бљутаву беседу, заогрнуту псеудохришћанским фразама, у погубном српском стилу додворавања и незамерања непријатељима који су га тамо окруживали. Од екуменизма, апотеозе лажног братства, „помирења“ и „суживота“ са непокајаним душманима, па надаље, он у својој приступној речи није пропустио да озвучи ниједну крупнију политички коректну баналност. Како је тада говорио, тако је на својој загребачкој катедри потом и радио. Тако ће засигурно и наставити да ради, само сада са спољашњим изгледом патријаршијског ауторитета и у неупоредиво ширем обиму.

По свему судећи, посао у видео направама прекривеној крипти храма св. Саве 18. фебруара одрађен је муњевитом брзином, у рекордно кратком року, без чак и pro forma привида саборног промишљања. Таква процедура неодољиво сугерише сценарио који је унапред био познат свима и коме су се сви добровољно потчинили. У кварној „симфонији“ какву је под видом ове жалосне пародије византијског праобраза тим чином Србија добила, Порфирије ће, као црквена компонента, одиграти улогу одговарајућег и ефикасног садејственика своме подједнако несретном колеги из политичке сфере.

Главни задатак обојице јасно је зацртан. То је предаја и аминовање предаје Косова. И један и други доведени су и постављени, имајући у виду посебне склоности и карактерне мане свакога од њих, да би се уклопили на обављању тог примордијалног, нечасног задатка. Порфирије је зналачки изабран (не од колега епископа наравно, а свакако још мање од Светога духа) да би том скандалу дао једну вишу форму и ноту. Али не на вулгаран начин – јавно га благосиљајући, што би се вратило као бумеранг, него суптилније, тако што ће — демобилисањем Светосавске цркве да скандал не анатемише и да му се не супротстави — скандал цинично прећутати да би га затим језуитском казуистиком покварено изгладио.

Осамнаести фебруар је тужан дан у повести помесне српске Цркве и српске државности, до неба хваљене од стране отпадника на лицемерној комеморацији од пре само неколико дана. Коцкице се склапају и долазе на своје место за коначно и приближно истовремено дириговано разарање Државе и Цркве. Попут две куле у Њујорку, обе древне грађевине миниране су од врха до дна и све што се сада чека је притисак дугмета на даљинском управљачу.

Опрема: Стање ствари

(Институт Арчибалд Рајс, 19. 2. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

20 replies

 1. И ово је један од знакова Посљедњих времена. Ко чита Свето писмо, лако ће га препознати.

  Господе хвала Ти, што нас упозораваш, прије Страшног суда!

  „пуче колан свечевој кобили
  обрнуше кола низа страну“

  42
  7
 2. Свака реч је на свом месту и погађа тачно у мету, на жалост.

  41
  7
 3. Празно наклапање, само мислим да није одговарајући назив „иститута“. Боље приличи „Едвард Кардељ“ или „Милош Минић“ или „Дража Марковић“ или …

  28
  45
 4. Пита се и Господ за по нешто… Дајте да се за почетак ми као појединци и Срби поправљамо и исправљамо, па ће нам онда бити боље вође. И духовне и свјетовне.

  Не бој се, само вјеруј!

  45
  5
 5. @gavrile…Не знам ништа о Институту Арчибалд Рајс, али ово што су написали је неспорна и жалосна истина од првог слова до последње тачке. Круг је затворен и жаба је скувана. Имамо и световну и духовну власт по мери непријатеља. Лично бих највише волео да наредне 4-5 године преспавам јер се бојим да мој „желудац“ неће бити способан да свари срамоту која нас чека. Али проћи ће и ове безбожне, нељудске и срамне године и кад тад опет ће важити Пашићеве речи „спаса нам нема, пропасти нећемо“ и оно наше народно „нека буде што бити не може“.

  46
  8
 6. Поштовани Драгане К. О Институту Арчибалд Рајс изгледа да нико ништа и не зна. Невладина, непрофитна организација регистрована у Лозани (Швајцарска), једино што се могло наћи. Јављају се у последње време, текстовима без потписа аутора, као да је А. Рајс, лично, написао и потписао! Зар се Вама не чини да све то о чему је писано са таквом сигурношћу једноставно не може знати нико, бар не из круга смртних овоземаљских створова? А што се тиче невладиних организација, углавном је познато шта су им циљеви!
  Данас су коментари и интервјуи о избору патријарха великом већином позитивни, неки чак емотивни, можда неких родитеља. Према томе прва реченица, да се баш нико није обрадовао, просто није тачна. Нећу коментарисати оцене православне цркве које су испод сваког стандарда пристојности, оне обичне људске, грађанске! О којој год цркви и религији да се ради, недостојно је тако писати и вређати осећања верника, у овом случају огромне већине житеља ове државе, који припадају православној вери и цркви, која је и у прошлости и у садашњости била српском народу света и драгоцена установа! Верник сте, као и већина других коментатора, па је запањујуће што ником није засметало оно што је написано о цркви – да је гњила установа која је изгубила компас? Па патријарх Павле није живео пре неколико векова, памтимо га! А патријарх Иринеј је тако скоро отишао! Ваљда помислите и на њих и на многе друге када се помене Црква и патријаршија!? Ништа баш не постаје гњило тако брзо, и тако потпуно, зар не? Ако делите то уверење, тј. сматрате да је у овом напису све тачно, од првог слова до последње тачке, онда се нема шта рећи, осим да се непријатељима поручи да уштеде себи труд – сами ћемо све то обавити! И то још верници, а не неки безбожници!

  28
  28
 7. ..kada muva leti iznad polja ruža i primeti g****, sleteće na njega a kada pčela leti iznad iznad g**** i primeti cvet , sleteće na njega..
  svesnost pčele i svesnost muve se razlikuju..dijametralno !

  11
  7
 8. Кад сам погледао сајт “Институт А. Рајс”, нигде једног имена. Тотална магла.

  Чланак је тако ружан, пун злобе, зависти и лажи, да схватам зашто се аутор није усудио да га потпише.

  24
  26
 9. Примјећујем да се убацују тролови и на овај сајт. Релативно често одем на сајт ин4с. Примјетио сам промјене у посљедње веијеме. Велики број тролова и огромна цензура. Не прихватају се непожељни кликови.

  Ипак им је црногорска омладина доскочила:

  Потписују се као Наташа Кандић, (бискуп) Бозанић, жене у црном, Ранко Кривокапић… и пишу афирмативне коментаре о Порфирију. Грохотом сам се смијао кад сам прочитао да је „Ранко Кривокапић“ написао да је „коначно“ изабран прави патријарх.

  Да не буде забуне, не ради се о премијеру Здравку Кривокапићу (иначе религиозном човјеку) већ о некадашњем предсједнику скупштине и лидеру СДП-а. А њему је до србског патријарха стало мало мање него до лањског снијега.

  28
 10. Ох да, забоавих да је и „Чеда Јовановић“ похвалио избор новог патријрха.

  21
  3
 11. @Момчило

  Указао сам овде недавно на „коментаре“ подно чланака на ИН4С а који се односе на Вучић Александра. После сам морао да се извињавам @Komentar ceka због непрецизности јер се пожалио да је грешком прво погледао цео један видео па тек онда и коментаре.

  Осим ако се не ради о некој баш врућој теми број коментара на тамошњим чланцима не прелази пар десетина. Обично их је мање од 10, што је и на СС случај. Чланци у којима се АВ помиње, а који се одаберу за кампању „коментарима“, умеју међутим да пређу и број од 70 коментара.

  У сећању ми је по томе остао један од чланака о посети ВА Хиландару а сигурно ћу памтити и ситуацију са „коментарима“ на јучерашњи чланак „Вучић се састао са Порфиријем…“.
  Две фотографије, снимак са Инстаграма, 30-так речи и (за сада) 75 коментара.
  У таквом метежу, ценим, није се лако одбранити.

  Везу ка чланку намерно не наводим а ако се ипак одлучите да га потражите саветујем Вам да у поље за претрагу не уносите „Вучић Патријарх“. Боље унессите „Вучић Порфирије“ да не бих морао поново да се извињавам.

 12. УСТОЛИЧЕН ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Поглавар СПЦ одржао беседу
  – “Да будем скромни наследник великих и светих претходника”

  Ни један од “великих и светих предходника“ није пољубио Папи руку, јер
  да јесте – никада не би био изабран за Патријарха!

  21
  5
 13. Избор Порфирија за патријарха посебно је погодио проусташке кругове у Хрватској. Човек ПОМИРЕЊА И ДИЈАЛОГА никако не одговара онима који су убијали, пљачкали и крали. Не одговара онима који живе у отетим кућама протераних Срба из Крајине ; онима који су се бесправно уселили у српске куће на Јадрану ; онима који су нелегално присвојили српска имања и српска одмаралишта расутим по Хрватској . . .

  Вероватно да не одговара ни сисачком бискупу Влади Кошићу који је недавно изјавио : “земљотрес је тешко предвидив, не можемо се борити као против Срба …”

  Човек мира и дијалога, Порфирије не одговара ни “средњевековним мрачњацима” који тврде да су католици јеретици …

  10
  23
 14. @Деда Ђоле

  Само пар напомена:

  Србија и Срби нису имали „мрачни средњи вијек“, нису имали Инквизицију. Тако да се не може говорити „средњовијековним мрачњацима“ међу Србима, јер та категорија једноставно не постоји.

  И друго, Римокатоличка црква јесте јеретичка. Они исповиједају погрешна учења, почев од филиокве, па преко безгршног зашећа Пресвете Богородице, до непогрешивости папе ex catedra. Нажалост, списак погрешних учења се ту не завршава.

  Управо зато, ми православни хришћани морамо да свједочимо Истину – не фарисејски (као што ћемо сутра чути у свим нашим храмовима током читања Св. Јеванђеља), већ као митар, са болом у срцу и уз свијест о сопственој огреховљености.

  Ви сте со земљи; ако со обљутави, чиме ће се осолити? Она већ неће бити ни за шта, осим да се проспе напоље и да је људи погазе. (Мт. 5,13)

  16
  4
 15. Kada pišete o nedelima vladika, molim vas pišite vladike, a ne srpska Crkva. Vladike nisu sami srpska Crkva, ona postoji 2 hiljade godina. Vladike su samo prolaznici u njoj, koji budu i umru, pa odu u večnost, ili u zaborav. A Crkva živi već 2021 godinu.Kada se piše srpska Crkva velikim slovom, misli se i na narod verujući i na Crkvu nebesku čiji su članovi Sveta Trojica, Bogomajka, Sveti Sava, sv Nikolaj Žički, sv. Vasilije Ostroški, sveti Nemanjići, Patrijarh Pavle, Starac Tadej i mnogi srpski svetitelji i svi drugi svetitelji, mučenici, svete mučenice. Zato nemojmo vredjati Crkvu, jer time vredjamo Boga i Svete. Ljudi koji krše kanone Crkve nisu Crkva, to su kancerogeni delovi koji će ili ozdraviti, ili otpasti u svoje vreme. Ko vredja Crkvu, vredja Duha Svetoga.

  16
  3
 16. @Комитет за преусмеравање стада
  Гране ( ваздушно корење ) на које је спао сајт ин4с тек су трули “ репроматеријал “ за плетење сепета у којем се “ нуна и нана “ вероломно и велеиздајно одојче вучић, давно је било кад је сепет испробао небојша човић, а ја, ради тога, одустао од љуљања на обећавајућој србској зеленој грани… О новом патријарху – достојан своје недостојности.

  6
  2
 17. ..Ja sam istina i put..veli Gospod..
  ..često ..čitajući što članke ili komentare raznih autora i ljudi.. dobijam utisak da bi neki ..“da se crkva podeli“ na nacionalističku pravoslavnu (ili bilo koju) crkvu (što se negde i u praksi pokazalo ) i crkvu koja propoveda učenje Gospoda ..izabrala ovu prvu tj. desnu ..te da bi s pozicije sa koje Gospod sedi tj gleda, završili na levoj strani 🙂

  2
  2
 18. Citam prvo ovaj clana koji je poprilicno ispljuvao novog patrijarha pa onda citam clanak https://www.standard.rs/2021/02/19/patrijarh-porfirije-kosovo-je-srce-srbije-i-sustina-srpskog-identiteta/ koji je obrnut i koji dosta hvali novog patrijarha. Pratim redovno i standard-rs i stanjestvari, ni jedan sajt nije savrsen ali trude se da budu srpski nacionalni sajtovi koji rade za srpski narod a ne protiv njega, uglavnom.

  Zatim sam primetio da je ovaj clanak u stvari preuzet sa ‘Институт Арчибалд Рајс’ portala. Hmmm ko je uopste taj portal i taj institut cije je sediste u Swiss?

  Uglavnom bio sam zbunjen ovom kontradikcijom izmedju ovog clanka i clanka na standardu. Onda sam pogledao njegov govor u patrijarsiji kad je izabran https://www.youtube.com/watch?v=cGXCCVaWhfo i barem sto se ovog govora tice svaka mu je rec na mestu. Pogotovo mi se svidja sto je na pocetku svog govora imenovao sve visoke goste osim imena predsednika vlade Srbije, to je bas epic.

  Dosta oprecni stavovi i informacije i u komentarima i u clancima, nesto se ovde ne podudara. Sto se mene tice hajde da sacekamo malo i damo prilike novom patrijarhu pa tek onda da pocnemo da ga kritikujemo. Barem ovo na pocetku, njegov govor, je sasvim na mestu sto se mene tice.

  7
  1
 19. @Зоран Николић (Ваљево)

  Ено га чланак који сам помињао са 86 коментара. Заиста ружна слика која ништи сваког којме се на овакав начин покушава додати било каква вредност. Пренећу овде последњих неколико „коментара“ и један (последњи је) коментар. Обратите пажњу да је један роБот промашио чланак (избор Патријарха му дође као својеврсна имунизација) али и да се читалаштво виспрено бори да одбрани сајт.

  Mily 20/02/2021 15:18 At 15:18
  Novoizabrani patrijarh Porfirije prava je osoba koja ce bitina celu SPC! Posten, odgovoran, vredan i cestit- sve suprotno od oronule opozicije koja ga napada bezdusno iz dana u dan!

  Sofija 20/02/2021 11:11 At 11:11
  Ustoličenje patrijarha Porfirija i njegov susret sa Vučićem je odraz nacionalnog jedinstva za koje se predsednik zalaže i koje nam je veoma potrebno.

  Lela 20/02/2021 09:28 At 09:28
  Imunizacija je veoma važna za zdravlje celokupnog stanovništva. Naša država ima velike mogućnosti po tom pitanju.

  Sofija 20/02/2021 09:23 At 09:23
  Патријах који је достојан трона Светог Саве који ће се бринути за своје народ ма где год он живи

  Sorab 20/02/2021 01:07 At 01:07
  Da i ja ostavim komentar,posto je ova vest pretrpana botovima i to istim ljudima.Da nije tuzno,smesno bi bilo.

  ПС: Приметих данас на сајту Политике да коментатор (који се потписује као) @стари доктор, а кога на штету разномислија на СС већ неко време нема, коментарише чланак о томе како смо „тренутно најгори по броју заражених у региону“. Не баш као горе цитирана Lela али рукопис ћете већ препознати… једној од разложних коментаторки отпоздравио је: „Ако сте Ви женско чељаде, жалим Вас, немате ни зере емпатије. Уместо да кажете да је човек највеће богатство Ви директно позивате на његово убијање. укидањем већ иначе недовољних противе пид. мера“.
  Мој коментар, у коме сам истрагу жаришта са скијалишта покушао да благо усмерим ка вакцинацији, одбијен је.

  Хоћу да кажем: није све у роБоту/коментару – нешто је и у аусвајсу. Зато чланке на тему избора Патријарха тамо нисам читао, премда ме копкало да можда @стари доктор није коментарисао.

 20. Текст може и да се тумачи као “ кување жабе“ односно на припремање тј.препарирање јавности да је и црква као и режим и да се подлегне апатији,дефетизму и прихвати ‘ неминовно’,признање Косова!

Оставите коментар