Спутњик: У средње школе уводи се предмет „Основе система одбране Републике Србије“

Новитет у српским средњим школама биће часови који почињу интонирањем химне Србије, а ђаци уче све о функционисању војске кроз предмет који се зове „Основе система одбране Републике Србије“

Фото : Darimir Banda/Министарство одбране Србије

Министарство одбране у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја реализује наставу за факултативни предмет „Основе система одбране Републике Србије“, који је намењен ученицима трећег и четвртог разреда средњих школа.

О значају програмских тема које тај наставни предмет обухвата, циљевима увођења у наставни програм и новитетима наставе на даљину за ТВ Пинк су говорили саветница потпредседника Владе и министра одбране Дуња Симић и потпуковник Милан Крсмановић из Управе за обавезе одбране Министарства одбране, саопштило је Министарство одбране.

Циљ је ученике завршних разреда средње школе научити о основним стварима о нашој војсци, о томе како она функционише, како је организована, али не само то, већ и важним стварима које се тичу традиције и историје наше војске. Министар Стефановић је нагласио приликом посете Војној академији, када је присуствовао снимању часова на даљину, да је ово нешто што ће вратити јединство војске и народа, у том смислу да ће наши млади поново стећи нека најосновнија знања по питању војске“, подсетила је Симић.

Симић је рекла да ће часови посвећени одбрани земље почињати интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“, што има за циљ јачање патриотског духа и идентификовања младих са својом земљом

Настава је факултативног типа. Одржава се на четири часа одељенских старешина и састоји се од 11 тема, где је 10 тема обрађено теоријски, а једна тема је практична.

Министарство одбране припремило је целокупне материјале за извођење ове наставе и понудило стручну помоћ за извођење наставе.

Крсмановић наглашава да је овај предмет важан за ученике завршних разреда средњих школа, јер они као пунолетни грађани већ имају права и обавезе према држави, уводе се у војну евиденцију, могу се определити да упишу Војну академију, постану професионални војници или се одлуче за служење војног рока.

Новитети у настави

Када је реч о новитетима у настави, Дуња Симић је истакла снимање наставних филмова, као вид подршке у спровођењу наставе на даљину.

„Оно што је изазов ове године и што је био прошле школске године, је епидемиолошка ситуација која је тренутно неповољна, у смислу да не можемо увек ући у учионицу и бити присутни на часу. И ове године смо понудили ту врсту помоћи, да сачинимо наставне филмове у трајању од око 25 минута, који ће уз велику подршку Министарства просвете бити дистрибуирани свим школама у Србији. На тај начин, имаћемо још једно наставно средство, поред презентације и наших војних старешина у униформи који су ишли као помоћ, као додатну испомоћ у извођењу ове важне наставе“, рекла је Симић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Чим још мало, само још малкице, зађемо у НАТО вратиће се и обавезно служење војног рока а овај предмет постаће обавезан уз минималне промене заставе, химне и других (не)Уставних ситница. Само неутрално!

Оставите коментар