Гардијан: Лидери Самоопредељења за јединствену политику Вашингтона и Брисела око Косова

Мислим да више не можемо да поднесемо неслагања између Вашингтона и Брисела када је Балкан у питању, оценио Аљбин Курти

Аљбин Курти у парламенту тзв. Косова (Фото: ЕПА/ В. Х.)

Британски лист „Гардијан“ у чланку посвећеном коалицији коју су пред изборе 14. фебруара потписали лидер Самоопредељења Аљбин Курти и вршилац дужности председнице Косова Вјоса Османи наводи да би, по први пут од једностраног проглашења независности Косова, ова коалиција могла да освоји парламентарну већину, преноси Газета Експрес.

У чланку „Гардијана“ наводи се да кандидат за премијера Курти и кандидат за председника Косова Османи верују да је ново политичко савезништво једини начин борбе против корупције у земљи.

У чланку се помињу резултати анкета који овај двојац у изборној трци позиционирају на прво место. Лист подсећа на чињеницу да пар изворно долази из различитих странака.

„Гардијан“ пише да је Курти постао познат по студентским активностима крајем 1990-их против режима Слободана Милошевића.

Петар Ристановић: Корени идеологије Аљбина Куртија

Лист подсећа да је Османи именована за вршиоца дужности председника након оставке Хашима Тачија и његовог хапшења од стране Специјалних снага.

Аљбин Курти и Вјоса Османи су постигли споразум да њу Скупштина Косова именује за председника.

Османи каже да су она и Курти сагледали шта је земљи потребно за даљи развој. Османијева је рекла:

„Највећа препрека пред нама је велики зид криминала и корупције изграђен током година. Да бисмо га срушили, морамо удружити снаге. Можда смо имали разлике у прошлости, али оно што нас је спојило је нешто много јаче а то је борба против главног унутарњег непријатеља наше земље – корупције. Ми имамо институције за борбу против корупције, али није постојала политичка воља. Једном када су политичари на високом нивоу корумпирани, корупција продире у све поре система“.

Османи је истакла да бираче не занимају изборна обећања ни политичка идеологија.

Вјоса Османи (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Како пише британски лист, она је навела да види шансу званичног Лондона да преузме кључну улогу у дешавањима око Косова и у балканском региону заједно са САД.

Лидер Самоопредељења тврди да недостатак владавине закона одвраћа инвеститоре.

„Корупција је у самом државном врху била огромна, зато и верујемо да можемо да победимо“, нагласио је Курти.

Оба кандидата поздравила су признање Израела, али се у тексту „Гардијана“ истиче да су оба лидера вољна да послушају налоге Вашингтона по питању измештања амбасаде у Јерусалим.

„Мислим да више не можемо да поднесемо неслагања између Вашингтона и Брисела када је Балкан у питању. Ако постоје контрадикције, у даља решења ће бити укључене и друге суперсиле попут Русије“, рекао је Курти.

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 8. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар