Фејсбук креће агресивније против дезинформација о ковиду и вакцинама

Чак и ако не крше ниједну од смерница, постови о ковиду-19 или вакцинама и даље биће прегледани од стране „независних проверавача чињеница“ и „деградирани“ ако буду оцењени као нетачни

Фото: Пиксабеј

Фејсбук поново мења своју политику, а компанија је најавила оштре мере за борбу против дезинформација о ковиду-19 и вакцинама. Корисници ће теже проналазити налоге који обесхрабрују људе да се вакцинишу и на Фејсбуку, али и на Инстаграму, који припада компанији „Фејсбук“.

Најава „Фејсбука“ долази дан након што је „Си-Ен-Ен бизнис“ известио да Инстаграм истакнуто приказује налоге „антиваксера“ у својим резултатима претраге, док је Фејсбук групе које су против вакцина и даље лако пронаћи.

Према политици стандарда заједнице, објаве са „разоткривеним тврдњама“ да је ковид-19 „направио човек“ или да су вакцине неефикасне, небезбедне, опасне или узрокују аутизам биће уклоњене од понедељка, најавио је потпредседник компаније Гај Росен на Фејсбук блогу.

Нова политика спроведена је након консултација са Светском здравственом организацијом и другим организацијама истог типа, а помоћи ће „Фејсбуку“ да „настави агресивне акције против дезинформација“ о ковиду-19 и вакцинама, додао је Росен.

Чак и ако не крше ниједну од наведених смерница, постови о ковиду-19 или вакцинама и даље биће прегледани од стране „независних проверавача чињеница“ и означени и „деградирани“ ако буду оцењени као нетачни.

Фејсбук цензурише и ограничава „Стање ствари“, пратите нас на Телеграму!

У међувремену, шеф здравствене службе компаније „Фејсбук“ Кан Син Ђин, најавио је да ће компанија – заједно са „Инстаграмом“ и „Воцапом“ у свом власништву – „водити највећу светску кампању за промоцију меродавних информација о (ковид-19) вакцинама“, пише РТ.

Поред „наших појачаних напора да уклонимо лажне тврдње“, „Фејсбук“ даје министарствима здравља, невладиним организацијама и агенцијама УН 120 милиона америчких долара кредита како би пласирали информације „милијардама људи широм света“, објављивали податке о вакцинама, информисали о ефикасној испоруци вакцина. Идеја је да се пласира и едукативни садржај за изградњу поверења у вакцинацију.

Друштвени медиј такође ће помоћи људима да „пронађу где и када могу да се вакцинишу“.

Похваливши се уклањањем „више од 12 милиона објава“ које су садржале „дезинформације које би могле довести до непосредне физичке штете“ и успешним утицајем на милионе људи широм света да носе маске, Ђин је рекао да је тежиште компаније 2021. године да изгради поверење и сигурност у вакцине користећи исте „увиде и најбоље праксе“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар