Фејсбук цензурише и ограничава „Стање ствари“, пратите нас на Телеграму!

Ако желимо слободу, информисање из више извора, онда се морамо лишити робне куће зване Фејсбук и тога да нам она сервира и уређује шта је истина а шта није

Извор: Фејсбук/Снимак екрана

Оно што је наговештено 21. августа 2020. године у тексту „Стање ствари“ нестало у Гугл претрагама, блокирано на Фејсбуку! у наредним месецима је реализовано: Фејсбук је битно ограничио – зашто и директно не рећи ЦЕНЗУРИСАО – дељења објава ФБ странице „Стања ствари“.

Цензура до искључења

Вреди истаћи да је код свих Фејсбук „опомена“ било речи о пренесеним или посрбљеним текстовима, а није наодмет споменути да су „кључне теме“ биле избори у Америци (једна вест) и корона вирус и вакцина (скоро све остале). Завршна „опомена пред искључење“, нећете веровати, поштено је зарађена због преношења вести да је „Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је доживотну казну затвора бившем председнику РС Радовану Караџићу“, са датумом 21. март 2019. године. Приљежни „ловци на истину“ (самозвани „факт-чекери“) нису били лењи да се врате скоро до почетка 2019. године и на основу тога најаве ДА ЋЕ ОБЈАВЉИВАЊЕ СТРАНИЦЕ МОЖДА БИТИ ОПОЗВАНО.

Извор: Фејсбук/Снимак екрана

Пре тога је Фејсбук битно ограничио домет наших објава, понекад стављао одреднице „лажна вест“ или „ово отварате на своју одговорност“, а и да хоћемо не бисмо могли да платимо („бустујемо“) садржај нашег сајта.

Maxima Culpa

И где је ту „наш највећи грех“? Наш највећи грех је, изгледа, што смо „непоправљиви“ (није случајно што користимо за данашње „слободе“ изразе са Голог отока). Наиме, нисмо били спремни да мењамо и исправљамо текстове јер је неки чауш Фејсбуковог „Министарства истине“ одлучио да оно што неки лекар каже јесте лажна вест самим тим што се не уклапа у водеће токове; тако је тачно преношење „неподобних“ ставова добило етикету лажна вест, упркос чињеници да су (не)спорни лекари остали при својим ставовима. И у време форсирања струке, неки су лекари једнакији од других а изнад њих су „факт-чекери“, приучени новинари који „проверавају“ да ли је истина шта су рекли доктори Роџер Ходкинсон или Кристијан Перон.

Шта нам је чинити?

Верујем да су горњи редови већини наших читалаца непотребни: од када се на цензури васколиких друштвених мрежа нашао и бивши амерички председник, јасно је било да ће у једном трену доћи и до нас. И кад томе додамо оно што написа владика Раде да „људи трпе, а жене наричу“, право је питање не зашто нам се ово десило него шта нам је чинити?

Извор: Фејсбук/Снимак екрана

Ако желимо слободу, информисање из више извора, онда се морамо лишити робне куће зване Фејсбук и тога да нам она сервира и уређује шта је истина а шта није (ми добро знамо да је „истина Једна и у Једном“): за почетак можете прећи на систем Телеграм и тамо, без цензуре, пратити све објаве „Стања ствари“.

Поред тога, понављамо старе савете из августа прошле године:

 • Не приступајте нашем сајту преко Гугл претрага или преко Фејсбука, најбоље (најмање једном дневно) укуцајте директно адресу www.stanjestvari.com
 • Пријавите се на примање текстова преко мејла; такође, уместо да ширите наше текстове путем Фејсбука чините то преко мејла својим пријатељима
 • Пратите нас преко RSS-a: популаран програм за праћење сајтова овим путем је InoReader
 • Обавестите оне ваше пријатеље и познанике који прате „Стање ствари“ да смо и даље на „мртвој стражи“ – ма колико непријатељ слао погрешне димне сигнале или бацао димне бомбе.

У десној колони имате могућност да нас пратите преко мејла: можете добијати информације о сваком чланку, или на дневном/недељном нивоу

Прочитајте поново и/или научите напамет

На крају доносимо и преглед текстова који су „истинољубивом“ Фејсбуку засметали, уз невероватан податак да смо прву опомену добили због преношења текста из београдске „Политике“!

И на крају: сама слика или преношење вести о осуди Радована Караџића. У то име, бонус видео:

Александар ЛазићCategories: Моба

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Pa realno od avih medija vi imate najmanje laži, a vas optužuju za lažne vijesti, katastrofa😄😄😄

  13
 2. Strašno! No sami smo krivi jer smo prije tridesetak godina popili priču o uzvišenosti zapadne demokracije.

  Наиме, нисмо били спремни да мењамо и исправљамо текстове јер је неки чауш Фејсбуковог „Министарства истине“ одлучио да оно што неки лекар каже јесте лажна вест самим тим што се не уклапа у водеће токове; тако је тачно преношење „неподобних“ ставова добило етикету лажна вест, упркос чињеници да су (не)спорни лекари остали при својим ставовима. И у време форсирања струке, неки су лекари једнакији од других а изнад њих су „факт-чекери“, приучени новинари који „проверавају“ да ли је истина шта су рекли доктори Роџер Ходкинсон или Кристијан Перон.

  13
 3. Прво сте користили неслободну и друштвену мрежу централизоване управе. Опекли сте се. Затим и нама предлажете неслободан програм за праћење довода (РСС) са централизованом управом. Шега? Успут, испод овог поља још увек стоји сликоница Фејсбукве за разговор. Само примећујем…

Оставите коментар