Бојан Перков (фондација Share): Фејсбук је данас највећи главни уредник садржаја на свету

Ми данас заправо имамо једног, највећег, главног и одговорног уредника садржаја на свету, а то је Фејсбуков алгоритам, рекао истраживач Шер (Share) фондације

Фото: Пиксабеј

Истраживач Шер (Share) фондације Бојан Перков изјавио је да је друштвена мрежа Фејсбук данас заправо „највећи главни уредник садржаја на свету“.

„Ми данас заправо имамо једног, највећег, главног и одговорног уредника садржаја на свету, а то је Фејсбуков алгоритам“, рекао је Перков за подкаст серијал „Реагуј“ Независног друштва новинара Војводине.

Према његовим речима, поред прикупљања података корисника, проблем представља и нетранспарентност пословања великих ИТ компанија.

„То је строго чувана пословна тајна, јер је у питању ствар од великог значаја за бизнис моделе највећих ИТ компанија на свету, и ви не можете са сигурношћу да знате зашто вам се баш одређени пост на Фејсбуку појављује на њуз фиду (news feed) или одређена слика одређене особе на Инстаграму. Ту има јако мало транспарентности, а са друге стране – утицај је огроман“, казао је Перков.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 8. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар