Ентони Фаучи: Вакцине су безбедне, али немојте још путовати осим ако заиста не морате

Вакцине које су на тржишту не штите у потпуности, али имају значајан степен заштите против озбиљније болести. Не тако добар уколико се суочите са благом до умереном болешћу, каже Фаучи

Ентони Фаучи (Фото: Kevin Dietsch/AFP/POOL)

Процена је да је до имунитета крда у САД могуће доћи, ако се имунизацијом обухвати 70 до 85 одсто становништва, изјавио је у интервјуу за Глас Америке директор америчког Националног института за алергије и инфективне болести и саветник председника САД, имунолог Ентони Фаучи.

До краја јануара 2021. године, према подацима института Џонс Хопкинс, у САД је регистровано више од 26 милиона људи са корона вирусом, а од последица заразе од почетка пандемије до 5. фебруара преминуло је више од 456.000 људи, што је највише у свету.

Доктор Фаучи у интервјуу говори и о томе да вакцине против нових варијанти вируса САРС-КоВ-2 можда неће имати исту учинковитост, али и даље имају значајан степен заштите, посебно против озбиљније болести, хоспитализације и смрти.

Форбс: Фаучи најплаћенији чиновник у америчкој влади

Поводом постојања четири соја вируса – енглески, јужноафрички, британски и кинески, Фаучи је рекао да су сви САРС-КоВ-2.

„Имају мање разлике које доводе до функционалних различитости, пре свега, антитела можда не би реаговала ефикасно против њих. Некада им омогући лакше ширење, понекад могу бити вирулентнији или могу изазвати различите болести. Знамо да се варијанта из Велике Британије, као и из Јужноафричке Републике и веома вероватно и варијанта из Бразила много лакше преносе. Оне имају додатну функционалну предност, али су и даље исти САРС-КоВ-2 вирус“, објаснио је Фаучи.

Он је рекао да вакцине које су на тржишту, Модерна и Фајзер, као и ова коју очекујемо из Johnson & Johnson, могу функционисати против нових варијанти, не у потпуности као што раде са дивљом варијантом вируса, која је с нама од самог почетка, али и даље имају значајан степен заштите, посебно против озбиљније болести, хоспитализације и смрти. Не тако добар уколико се суочите са благом до умереном болешћу.

Ентони Фаучи: Двострука маска нема сврху

Фаучи је рекао да када су путовања у питању, да нема сумње да је ризик мањи уколико сте вакцинисани.

„Морате некога питати колико су спремни ризиковати. Ми још увек говоримо – Молим вас, уколико заиста не морате, немојте путовати. То још увек стоји“, додао је.

Упитан да ли ће доћи време када ћемо се „вратити у нормалу“, рекао је да мисли да ћемо се на крају вратити веома близу нормалног.

„Мислим да ће се много више пажње посветити мерама јавног здравства, али уколико дођемо до процента популације који сам споменуо, што је процена онога што би требао бити имунитет крда, значи 70 до 85 одсто популације, мислим да ћемо се почети приближавати значајном нивоу нечега што бисмо могли назвати нормалним. Можда не 100 одсто, али свакако без строгих рестрикција с којима живимо данас“, рекао је Фаучи.

Ентони Фаучи: Прве вакцине ће спречавати симптоме, не и заразу

Он је истакао и да не постоји било какав разлог да људи буду уплашени због вакцина, јер је доказано да су вакцине веома сигурне.

„Историјски гледано, вакцине су најсигурнији и најефективнији начин за спречавање инфективних болести. Вакцине о којима говоримо имају веома добру сигурност и ризик ковида-19 је небројено већи од ризика штетних ефеката вакцине“, рекао је Фаучи, преноси Радио слободна Европа.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ФоНет/Н1, 6. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар