Душан Ј. Басташић: Бреме породичног искуства није лако ни за потомке жртава Покоља ни за потомке џелата

Председник удружења “Јадовно 1941.” наводи да се са језивом истином о покољу Срба у нацистичкој НДХ тек сада упознаје Запад, али и млађе генерације Хрвата

Др Душан Ј. Басташић (Фото: Frontal.SRB)

У петак 05. фебруара 2021. на РТС – Радио Београд 1, гост емисије “У средишту пажње”, био је Душан Басташић, председник удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке. Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса логора смрти НДХ, Госпић – Јадовно – Паг.

Филм “Дара из Јасеновца” редитеља Предрага Антонијевића, српски кандидат за награду “Оскар”, премијерно је приказан у биоскопима неколико америчких држава.

Дистрибуцији су претходиле бројне полемике, спорна оцена магазина “Варајети” да је реч о српској пропаганди, реаговања домаћих званичника и рат на друштвеним мрежама између српских и хрватских корисника.

Како је и зашто српски филм толико узбуркао духове? Како је могуће да истина о догађајима од пре осам деценија, испричана филмским језиком, ни данас не може да се прихвати?

То су била нека од питања за госта емисије “У средишту пажње” , Душана Басташића, председника удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке.

Разговор са др Басташићем почиње на 18:40″ снимка

Басташић је изјавио да није лако потомцима жртава Покоља али и потомцима џелата, носити се са бременом драматичног породичног искуства.

Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Јадовно. Основано је са циљем да се жртве и злочини сачувају од заборава.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

Опрема: Стање ствари

(Јадовно 1941, 7. 2. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Из жустрих реакција на појаву документарног филма о геноциду у Јасеновцу се види да нису само Тито, Бакарић и …. били побудници – налогодавци да се злочини заташкају а стратиште претвори у ливаду за рекреацију. Зачудујуће је једино да су се наши састрадалници и сапатници – Јевреји укључили у акцију негирања српских жртава геноцида. као да ми нисмо људска раса.

    13

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading