Вук Јеремић: Отворено писмо Николи Селаковићу поводом успостављања односа Израела и тзв. Косова

Иако је то учињено пре него што сте Ви започели свој мандат министра спољних послова, на Вама је одговорност да Србија адекватно дипломатски реагује, пише Јеремић

Вук Јеремић (Фото: Огњен Стевановић/Фонет)

Председник Народне странке Вук Јеремић упутио је отворено писмо министру спољних послова Николи Селаковићу, поводом успостављања дипломатских односа Израела и „самопроглашеног Косова“, указујући да је тиме Израел „недвосмислено пружио подршку једностраном нарушавању суверенитета и територијалне целовитости Србије“.

Јеремић је у писму, које је објавила „Политика“, навео да је „спуштањем нивоа и тоналитета протеста“ држави Израел због успостављања дипломатских односа са самопроглашеним Косовом послао поруку свету да је то ствар од секундарне важности за нашу земљу и да они који се носе мишљу да учине исто не морају много да брину о последицама такве одлуке по њихове односе са Србијом“.

„Желим да верујем да то нисте учинили свесно, и да ће Вам борба против међународне афирмације ‘Косова’ као независне суверене државе (превасходно њиховог чланства у УН) бити приоритет, као што је, у нешто неповољнијим глобалним околностима, то био и мени“, навео је Јеремић, који је бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН, у отвореном писму Селаковићу.

Јеремић је истакао да је „за жаљење информација која је прострујала дипломатском заједницом у Београду“ да је лично Селаковић донео одлуку да се протестна нота амбасадору државе Израел уручи на непримерено ниском институционалном нивоу начелника Одељења у Министарству спољних послова, као и да се о томе јавност не обавести у форми званичног саопштења министарства.

Никола Селаковић (Фото: Министарство правде/РТВ)

„Верујем да сте свесни чињенице да је у прошлости сваки чин признања ‘Косова’ од стране неке државе са којом је Србија имала дипломатске односе подразумевао далеко супстанцијалније мере реторзије, од повлачења нашег амбасадора на консултације у престоницу до протеривања амбасадора дотичне државе из Београда“, навео је Јеремић.

Јеремић је исказао разумевање за то што Селаковић до сада није био у ситуацији да се бави дипломатијом на нивоу на којем се од скора налази, али да то носи далеко већу одговорност.

„Свака Ваша одлука, изјава или гест, али и уздржавање од истих, сада у међународном простору имају далеко већу специфичну тежину од огромне већине других функционера; оне се читају и анализирају као званична државна политика и рефлектују значај који земља придаје одређеним питањима“, рекао додао је Јеремић.

Јеремић је апеловао на Селаковића да буде отворен за савете оних који су годинама стицали дипломатско искуство и градили свеобухватно разумевање међународних односа, и на тај начин допринесе стварању атмосфере у оквиру Министарства спољних послова у којој се такви људи неће снебивати да му изнесу мишљење супротно његовом примарном политичком инстинкту, који Јеремић, како је истакао, поштује.

Јеремић је навео да је Држава Израел 1. фебруара успоставила дипломатске односе са самопроглашеним Косовом, чиме је „недвосмислено пружила подршку једностраном нарушавању суверенитета и територијалне целовитости Србије, противно резолуцији 1244 Савета безбедности УН и духу билатералних односа две земље, до тада заснованих на узајамном поштовању и солидарности“.

Израел и тзв. Косово успоставили дипломатске односе

„То је директна последица такозваног Вашингтонског споразума, на чији је један од примерака председник Србије Александар Вучић ставио потпис 4. септембра 2020. године у присуству тадашњег председника САД Доналда Трампа у Белој кући, слично као и тадашњи премијер ‘Косова’ Авдулах Хоти“, навео је Јеремић.

„Иако је то учињено пре него што сте Ви започели свој мандат министра спољних послова, на Вама је одговорност да Србија адекватно дипломатски реагује на чин који се никако не може сматрати беневолентним“, додао је Јеремић.

Јеремић је на крају писма Селаковићу „пожелео сву срећу у одбрани наших државних интереса широм планете“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 6. 2. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар