Владимир Путин: Друштвене мреже манипулишу свешћу корисника

Председник Русије подсетио да је битно поштовање принципа слободе говора приликом праћења садржаја на интернету

Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су друштвене мреже бизнис који је усмерен на остваривање добити по сваку цену, истакавши да оне покушавају да манипулишу свешћу својих корисника.

„Њих није брига да ли неки садржај на неки начин штети људима којима је намењен. Те савремене информационе платформе све више и више почињу да контролишу свест”, упозорио је Путин и објаснио да системи проучавају и „потурају” корисницима оно што сматрају потребним, а човек почиње да прихвата решења не схватајући да је под контролом и да се њиме управља, преноси Танјуг.

Дмитриј Медведев: Могуће да неко изгуби главу и искључи Русију са Интернета

Путин је такође подсетио да је битно поштовање принципа слободе говора приликом праћења садржаја на интернету.

„Наравно, треба да размишљамо и о томе, на то треба некако да реагујемо, истовремено не доносећи одлуке које би ограничиле људску слободу – слободу избора, слободу говора”, рекао је руски председник одговарајући на питање како да се заштите деца од штетног садржаја на друштвеним мрежама и интернету у целини.

Спутњик: Kако зауставити дигитални колонијализам

Руски лидер је нагласио да сервис за комуникацију наставника са ученицима треба да се заснива на националном руском софтверском производу.

Претходно је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио да је Русија технолошки спремна за стварање аутономног сегмента глобалне мреже у случају искључивања са интернета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар