Дмитриј Медведев: Могуће да неко изгуби главу и искључи Русију са Интернета

Kао одговор на претње могућег искључења Русије са Интернета, усвојен је закон о руском сегменту интернета (РуНет)

Дмитриј Медведев (Фото: АП/РИА Новости/Дмитри Астаков)

Искључење Русије са глобалне мреже је могуће, али власти у том случају имају акциони план, изјавио је заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев у интервјуу за руске медије.

„Интернет се, као што је познато, појавио у одређено време и, наравно, кључна права за његовим управљањем су у Сједињеним Америчким Државама. Тако да потенцијално, уколико се деси нешто ванредно или неко изгуби главу, тако нешто би могло да се деси. Управо зато што су кључеви од тог ковчега преко океана. Наравно, имамо акциони план за такву ситуацију“, рекао је он.

Мач са две оштрице

Медведев је објаснио да је Русија правно и технолошки спремна да се искључи са глобалног интернета, али да за сада нема знакова да би то могло да се догоди.

„Технолошки је све спремно за то. На законодавном нивоу су такође донете све одлуке, али ово није једноставно и заиста не бих то желео. Искрено речено, још увек не видим никакве знаке за тако нешто, јер је то, из очигледних разлога, мач са две оштрице“, упозорио је бивши руски премијер.

Ипак, он је апеловао на то да треба бити реалан и схватити да ће „Рунет“ (руски интернет), ако се одвоји, створити велике проблеме. Медведев је признао да је одвајање руског сегмента интернета само резервни план у екстремном случају уколико Русија буде искључена са глобалне мреже.

Руски интернет (РуНет)

„Биће потребно неко време да се он обнови. Али у принципу, аутономија рада руског сегмента мреже може да се обнови или створи“, додао је.

Такође је подсетио на већ постојеће претње искључењем земље из међународног платног система СВИФТ.

„Непрекидно нас плаше тиме. Чак смо били принуђени да створимо сопствени систем за пренос информација ако се то изненада догоди, како бисмо могли да размењујемо електронске поруке. Потенцијално би исто то могло да се догоди са интернетом и тада нећемо имати приступ главним чворовима ове мреже“, изјавио је Медведев.

Заменик шефа Савета безбедности подсетио је да је у светлу таквих ризика усвојен закон о руском сегменту интернета како би њиме могло аутономно да се управља.

„С обзиром да је за интернет сада везано управљање читавом државом, успостављено је добијање огромног броја друштвених функција. Нисмо могли да то оставимо без контроле. Стога постоји такав закон који ће, уколико буде потребно, ступити на снагу“, закључио је Медведев.

Сергеј Макаров: Трамп жртва меке дигиталне диктатуре – Русија мора имати свој Твитер, ЈуТјуб…

Иначе, систем за пренос финансијских порука (СПФС) направљен је као одговор на ризике могућег искључења руских банака из система „СВИФТ“. Са њим је повезано више од 11 хиљада највећих организација у готово свим земљама света. У штампи се редовно појављују саопштења да би Русија могла да буде искључена са тог система у својству једне од мера оштријих санкција Запада.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар