Политика: Православни дух украјинских верника је несаломив

У последње време је приметан поновни раст напада на канонску цркву у Украјини, упозорава, Николај Сапсај

Митрополит Онуфрије служи на Божић у Кијево-печерској лаври (Фото: Украјинска православна црка)

Из Украјине су, иначе, средином јануара стигле вести да су у Запорожју нападнути свештеник и ђакон УПЦ, мотиви нападача који је имао нож нису наведени у тим извештајима, али оваквих инцидената било је и раније.

„У последње време је приметан поновни раст напада на канонску цркву. Тај нови талас напада је започет после вести о томе да се крајем августа ове године, на позив председника, очекује долазак васељенског патријарха Вартоломеја у Украјину, иначе канонску територију Московске патријаршије, која је због мешања Фанара у унутрашње ствари своје јурисдикције прекинула евхаристијско и молитвено општење с Васељенском патријаршијом“, наводи Сапсај.

Он истиче да су се у УПЦ пажљиво пратили недавни догађаји у Црног Гори око усвајања Закона о слободи вероисповести, сада стављеног ван снаге, а да су неки његови саговорници чак и учествовали у литијама у одбрану светиња.

Николај Сапсај (Фото: Лична архива)

„И у Украјини је увек било покушаја да се утиче на православну цркву на тим просторима. Али православни дух украјинских верника је несаломив. Изненадило ме је колико у Украјини има трагова српског присуства. Многи српски студенти су се учили у Кијевској духовној академији. Закарпатска област је у своје време била под јурисдикцијом српске цркве. Постојала су читава српска насеља на територији данашње источне Украјине. Украјински језик је много сличнији српском него руски. Постоји још много тога што везује ова два словенска народа, тако да постоји потенцијал и нада да се обнове и поново развију српско-украјински односи“, истиче Николај Сапсај.

Кијево-печерска и Почајевска лавра под сталним претњама

Крајем године Епифаније Думенко, којем је патријарх Вартоломеј уручио Томос, написао је да ће предузети кораке како би две велике светиње УПЦ, Кијево-печерску и Почајевску лавру преузели под окриље „Православне цркве Украјине”.

„Имао сам тај благослов да неколико пута будем и у Кијево-печерској и у Почајевској лаври. Братство је доследно канонској цркви и такве врсте изјава нису ништа ново за њих. Расколници већ дуги низ година покушавају да одузму те фундаменталне светиње канонске цркве. Тако је преко пута Кијево-печерске лавре формиран расколнички манастир, а Почајевска лавра је окружена националистима, њиховом симболиком и споменицима њихових идејних твораца. Тако да расколници само чекају моменат да крену у офанзиву. Али верни народ не стоји по страни. Када год би националисти покушали да заузму неку од лаври, верници канонске цркве из целе Украјине хитају у одбрану својих светиња. Изјава г. Думенка такве врсте у ово време, када се спрема дочек патријарха Вартоломеја, може се тумачити као жеља украјинских расколника и државних званичника који их подржавају да покажу те светиње великом госту из Истанбула, који им је и дао легитимитет. Али они су и после добијања такозване аутокефалије мањина у односу на канонску Украјинску православну цркву, те немају много шта да покажу“, сматра Сапсај.

Јелена Чалија

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 2. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading