Емануел Макрон: Француска се неће извињавати због рата у Алжиру

То је „процес признавања“, али „не долази у обзир кајање“ и „извињавање“, прецизирали су у Јелисејској палати

Емануел Макрон (Фото: Бета/АП)

Француска се неће извињавати, већ су предвиђени симболични гестови након што француски историчар Бенжамен Стора преда извештај о колонизацији и рату у Алжиру председнику Емануелу Макрону, саопштила је Јелисејска палата.

Француски председник ће, како је најављено, учествовати на тродневној комеморацији у оквиру обележавања 60 година од завршетка рата у Алжиру 1962. године.

Стора, признати стручњак за савремену историју Алжира, треба да преда извештај о колонијализацији и рату у Алжиру, за чију израду га је у јулу задужио Макрон.

Јелисејска палата најављује да ће се Макрон огласити у догледно време о том извештају и препорукама комисије која ће га проучити.

Реч је о суочавању са историјом на, како додаје Јелисејска палата, „спокојан и миран начин“.

Борис Трбић: Бити у колонији

То је „процес признавања“, али „не долази у обзир кајање“ и „извињавање“, прецизирали су у Јелисејској палати поводом мишљења историчара Стора који наводи као пример преседан извињење које је Јапан упутио Јужној Кореји и Кини након Другог светског рата.

Међу предвиђеним гестовима је и улазак адвокатице Жизел Халими, која је умрла 28. јула 2020. године, у Пантеон где почивају великани француске историје.

Јелисејска палата је такође указала да се Макрон „није покајао“ зато што је 2017. у Алжиру осудио колонизацију као „злочин против човечности“.

„Шта би могао више да каже? Нема више шта да се каже, међутим, има много тога да се уради“, додаје Јелисејска палата.

Опрема: Стање ствари

(N1, 20. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар