Лесковац: Јура отпустила 200 радника

Запослени који су имали уговоре на одређено време испраћени су у понедељак из ове корејске фабрике са отказима без икаквог образложења

Фото: Југмедија

„Целог дана сам тражила објашњење од својих шефова због чега сам отпуштена, али га нисам добила. А са друге стране, све ово време су ме плашили да не смем да се разболим јер ће ми у противном раскинути уговор. Радила сам и под температуром од 40 степени“, испричала је радница лесковачке фабрике Јура Ивана Цекић, која је добила отказ након 14 месеци рада у овом погону. Отпуштено је још око 200 радника.

Дојучерашња радница ове фабрике, осим што је морала да ради под високом температуром, описала је и какву је тортуру преживљавала у поменутом погону у Лесковцу.

„Нису хтели ни да ми дају слободан дан када ми је умро деда уз образложење да нисмо у сродству. Радила сам сваку суботу. Радила сам и недељом. Мени уговор истиче крајем месеца и ја ћу и даље ићи на посао, али ћу сваки дан да тражим да ми написмено саопште разлог због чега ми нису продужили уговор или ме запослили за стално, јер, распитајте се, важим за једног од најбољих радника тамо“, казала је Цекић за портал „Југмедија“.

Запослени који су имали уговоре на одређено време испраћени су у понедељак из ове корејске фабрике са отказима без икаквог образложења, потврђено је у Самосталном синдикату.

Реч је углавном о радницима са радним искуством од годину и по до две године.

„Само са моје траке данас је отпуштено десеторо људи. Колеге ми траже помоћ, па буквално не испуштам телефон из руке. Међутим, после консултације са синдикалним колегама из Београда, испоставља се да смо немоћни јер ти радници нису били у сталном радном односу“, каже Предраг Стојановић, председник овог синдиката у „Јури“.

Уколико не приме нове људе, објашњава, онда ће велики терет пасти на преостале раднике будућу да се планира, како су чули, повећање производње.

„Tо значи да ћемо и даље, са више напора него до сада, наставити да радимо недељом, даном када свима треба одмор, као и за време празника, наших државних празника, које страни послодавац не празнује“,  тврди Стојановић.

Пре него што је у Србији проглашена епидемија корона вируса, у фабрици „Јура“ Лесковац радило је 3.280 радника. Синдикална организација сада нема тачан број радника у овој фабрици јер су у међувремену неки добијали отказе, а неки нови добијали уговоре на одређено време.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Југмедија/Србин.инфо, 19. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Сад ће Вучић да каже да смо лењи и да нећемо да радимо

    12

Оставите коментар