РСЕ: Посланици Европског парламента упозорили на последице кинеских пројеката у Србији

Дешавања из претходних година била су алармантна у погледу кинеских инвестиција тешке индустрије у и око Смедерева, Бора и Костолца, стоји у писму посланика

Улаз у рударско-топионичарски басен у Бору (Фото: ЦИНС

Двадесет шест посланика Европског парламента упозорило је у писму европском комесару за суседство и преговоре о проширењу Оливеру Вархељију на „све већи кинески утицај у Србији и предстојећу штету по животну средину која је настала услед неколико тешких индустријских пројеката кинеских компанија у Србији”.

Они су позвали Вархељија да подсети Владу Србије да се придржава свог националног законодавства, као и правила Европске уније, пренео је Радио Слободна Европа (РСЕ).

„Дешавања из претходних година била су алармантна у погледу кинеских инвестиција тешке индустрије у и око Смедерева, Бора и Костолца”, наведено је у писму у које је РСЕ имао увид, преноси Бета.

Велт: Не би требало потцењивати односе Србије и Кине

Некадашњи Рударско топионичарски басен Бор, једини произвођач бакра и племенитих метала у Србији, преузела је крајем децембра 2018. кинеска компанија Зиђин Мајнинг.

Део имовине Железаре Смедерево купио је 2016. године тадашњи кинески Хестил, данашња ХБИС Група.

Кина учествује и у реконструкцији термоелектране Костолац у Србији.

„Еколошка ситуација се од куповине драстично погоршала, утичући на колективно здравље и добробит локалних заједница. Упркос трендовима пораста загађења изнад прихватљивих нивоа, српска Влада није наложила да се постројења затворе или да се ситуација поправи”, наводи се у писму које су иницирали словачка европосланица Мирјам Лексман из Европске народне партије и немачки европосланик Зелених, Рајнхард Битикофер.

Наведено је да је „забрињавајући тренд” настављен и у случају кинеске фабрике гума Шандонг Линглонг у Зрењанину и да су наведене инвестиције проглашене ; пројектима од националног значаја.

Европарламентарци су навели да таква привилегија поставља кинеског инвеститора изнад закона којих већина других инвеститора мора да се придржава и додали да је до сада поднето више од двадесет тужби којима се указује на неправилности овог пројекта.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Политика, 19. 1. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар