Пораст смртности у Европи у 45-48. недељи 2020. у односу на 44-47. недељу 2019.

Девет земаља су имале мањи раст броја умрлих од нас, као и Норвешка са смањењем. Двадесет држава јесте имало већи релативни пораст броја умрлих од Србије

Извор: ФБ Кристине Павловић Рајић

Међу приложеним земљама, и одабраним недељама, само је Норвешка имала смањење броја умрлих, па је зато у наслову пораст, а не промена, смртности.

Искрено, и дубоко у себи, надао сам се да смо на дну ове неславне листе, јер нам мере против COVID-19 нису радикално пооштраване, али је ипак 9 земаља које су имале мањи раст броја умрлих и Норвешка са њиховим смањењем. Двадесет јесте имало већи релативни пораст броја умрлих од Србије.

Врх листе држе словенске земље Пољска, Бугарска, Словенија и Чешка док су испод нас све земље на северу Европе осим Кипра. Немачка је централна европска земља, али је ипак северније од Србије.

Доступни подаци за последњих 5 недеља у 2020. показују да се Финска придружила Норвешкој са смањењем броја умрлих а да је и Данска имала готово исти број као и у последњих 5 недеља 2019. У пет земаља је смањен индекс а у три повећан у односу на одабраних 4 недеља које су им претходиле 2019.

Табела: Мирослав Здравковић/кликните за увећани приказ

Приредио: Мирослав Здравковић

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар