Војислав М. Станојчић: Првостепена пресуда Вучићу или Џаба сте кречили, Драгане и Бошко

Оптужени AV се опет није појавио, али судија Првог суда у Београду није заказао ново рочиште већ је донео првостепену пресуду – да тужени плати 200.000 динара

Александар Вучић (Фото: Весна Анђелић RFE/RL)

Увреде којима А. Вучић годинама и готово свакодневно засипа своје политичке противнике и неистомишљенике уопште, у последње време постају коначно предмет судских расправа.

Председника државе штити имунитет, па да би се појавио на суду требало најпре да Народна скупштина донесе одлуку о укидању (можете ли да замислите кад би се то догодило?), али пошто AV непрестано игра неку своју представу, њему више одговара да се не позове на ову одредбу Устава и тако покаже да је и он само обичан грађанин.

Ипак, од тога није отишао даље, јер се на суду још није појавио..

Прескочио је тако већ досад три заказана рочишта по тужби Драгана Ђиласа за клевету, кога је у више наврата назвао лоповом („украо“ је 500 милиона евра, по новијој верзији – 619 милиона).

Драган Ђилас (Фото: Странка слободе и правде)

Вучићев правозаступник обавештавао је сваки пут судију како је његов клијент спречен важним и неодложним државним обавезама (које ће се, како није тешко претпоставити, увек јављати управо на дан када је рочиште заказано, све док случај не застари.).

Слична прича се поновила недавно, само је имала другачији завршетак. Председник Двери, Бошко  Обрадовић тужио је А. Вучића због повреде угледа и части, јер га је 2018. године, гостујући на свом омиљеном таблоидном „Пинку“ , назвао „лоповом“ и „фашистом“. Разуме се оптужени AV се опет није појавио, али судија Првог суда у Београду није заказао ново рочиште већ је донео првостепену пресуду, по којој тужени тужиоцу мора да плати 200.000 динара.

Не примећујући реч првостепена у пресуди они наши грађани који нису претерани

љубитељи лика и дела Александра Вучића, обрадовали у се и почели да славе видећи у овој одлуци знак да се суд ослободио страха и правилно почео да примењује закон..

Нису схватили да још ништа није готово, да се А. Вучић може жалити Вишем суду, и да ће то бити нова прилика да се настави по старој пракси -избегавања рочишта и одуговлачења судског процеса. Пошто Народна скупштина тренутно не заседа, (а она би била најпогодније место за коментар ове пресуде и изражавање оданости председнику странке), напредњачки посланик Братислав Југовић, иако није ни адвокат, ни правник, већ професор физичког васпитања написао је своје мишљење о овом суђењу и послао га медијима. Објаснио је како првостепена пресуда не значи да је ствар окончана, али да је у исто време она и доказ како у Србији нема диктатуре, „да није истина како Вучић нема право жалбе, већ има обавезу да трпи увреде и понижења од свих противника који му нису ни до чукљева.. То је диктатура у којој Србија живи“.

Факсимил: Директно.рс

 Шта ће се дешавати са овом пресудом, може се наслутити и из изјаве осуђеног. Њему се допало што се одлуком суда показује како је Србија слободна земља. Он ће поштовати све одлуке суда, али свој став о Обрадовићу није променио (као и обично, он признаје само своје мишљење). На питање новинара да ли ће се жалити на пресуду, одговорио је да су се тиме бавили његови адвокати, али је срећан јер се том пресудом најбоље колико су многи медији и политичари лагали да правосуђе није независно и како се њиме управља из политичких центара.“ Можда бих могао да кажем да се њиме управља из неких других политичких центара, имајући у виду реформу правосуђа из 2008. године“.

Додао је да пресуда још није правоснажна и да ће се борити за истину. „А свакако ћу поштовати све одлуке надлежних судских инстанци Србије, без сумње“.

Кад би те инстанце, као што је ред у уређеним државама, биле заиста независне, онда би и било наде да ће Драган Ђилас и Бошко Обрадовић добити задовољење на суду, а AV почети да мења свој радикалски  речник кад говори о политичким противницима и неистомишљеницима.

Право стање, међутим, не улива претерани оптимизам. већ пре наговештава да су и Ђилас и Обрадовић – бар засад – узалуд „кречили“.Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Вероватно је да ће више судске инстанце оборити ову пресуду.
  Иначе, веома ме интересује зашто новинари на конференцијама за медије не постављају Вучићу два важна питања:
  1. Зашто је 14-ог децембра препустио електродистрибуцију Шиптарима и Албанији и на тај начин завршио са предајом свих економских и правних српских ресурс на КиМ?
  2. Какво је здравствено стање његовог законског оца Анђелка? Ово је важно питање јер постоје сумње да г. Анђелко није болестан од Ковида-19. Прво се тврдило да је г. Анђелко тешко оболео и да је животно је угрожен! Чак се појавила његов слика где је он загрљен са својим братом, стрпећи за живот г. Анђелка.

  6
  1

Оставите коментар