Предраг Кон: Нисам ничији, овде сам да браним земљу од вируса

Ништа друго ме не интересује, чекам да идем у пензију. Одавде могу да одем сваког момента, бланко оставка је стално на столу, ако неко мисли да не вршим свој посао, поручио др Кон

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Епидемиолог др Предраг Кон данас је на прес конференцији Кризног штаба, позван да се осврне на интерпретацију његове изјаву у вези са смрћу лекара, видно узнемирен рекао да је реч о срамном, тенденциозном и злонамерном тумачењу онога што је рекао на ту болну тему.

„Када дате озбиљан интервју, а онда видите наслов који нема везе са оним што сам причао, прво осетите потребу да објасните, а онда схватите каква је то злоупотреба и питате се да ли неко може да мисли да било ко од нас лекара то гледа потпуно безосећајно. То нас дубоко погађа”, рекао је Кон, додајући да само питање о томе шта је хтео да каже доживљава као стресно, преноси Танјуг.

Сматра и да је наслов тог интервјуа намерно направљен да би довео у сукоб њега, као и остали део Кризног штаба, у сукоб са колегама, за које би, каже, све дао, „руку, било шта”.

„Ако неко мисли да он једини има право на емоције, онда живи у тешкој заблуди. Ако неко паушално процењује како је дошло до умирања, у тешкој је заблуди”, рекао је Кон.

Он је нагласио да је његова прва реченица у том интервјуу била „да ће се озбиљно приступити чињеници да је толико умрлих лекара”.

Предраг Кон: Умрли лекари се заражавали на паузама за кафу

Све остало је, каже, била прича о томе где се дешава заражавање, а не прича да ли је неко умро због тога и тога, што је, како каже, драстична разлика.

„Ако неко мисли да су те кратке паузе за храну, евентуално за кафу, измишљене, живи у заблуди, јер је то чињеница. Нормално да не говоримо о црвеној зони, ковид болницама. Ја сам говорио о месту заражавања лекара уопште. Када неко то исече и потпуно одбаци, он не жели истину, већ је сече само у делу који мисли да је његов и његово право и далеко је од професионалног приступа”, рекао је Кон.

Трауматично је што умиру лекари, навео је он и предочио да постоје детаљни извештаји о броју заражених здравствених радника и начину на који су се заразили.

„Како неко може да мисли да не водимо рачуна о томе”, упитао је Кон.

„Има неких који кажу да им нисам више колега, они за мене и даље јесу. Крше директно заклетву, покушавају да наметну свој једнострани угао гледања, и онда кажу да не долазим на дијалог, а прете ми ‘из мрака’…”, навео је Кон.

Каже и да га називају „човеком који се уплео у аутократски режим”.

„Нисам ја ничији. Ја сам овде да браним земљу од овог вируса и то је све. Ништа друго ме не интересује, чекам да идем у пензију. Одавде могу да одем сваког момента, бланко оставка је стално на столу, ако неко мисли да не вршим свој посао”, поручио је Кон у прилично емотивном тону.

Бројке опадају, али је ситуација и даље неповољна

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да охрабрује што није дошло до повећања броја заражених након новогодишњих и божићних празника и што бројке полако опадају, али су, истиче, оне и даље високе.

Због тога се, каже, епидемиолошка ситуација још увек не може окарактерисати другачије него као неповољна и несигурна.

Кон је на конференцији Кризног штаба упозорио да у сваком тренутку може доћи до пораста броја заражених, уколико се не будемо придржавали епидемиолошких мера које су још увек на снази.

Истиче да су те мере показале да делују, јер је већ данима, каже, број новозаражених у Београду испод 600.

„У сваком случају, то је још увек једна стагнација. Међутим, ситуација у којој имамо вакцину и очекујемо да стигну додатне количине би требало да нас држи да се што пре вакцинишемо”, поручује Кон, преноси Танјуг.

Предраг Кон: Немамо времена да говоримо о лекарима који не желе вакцину

Поновио је упозорење грађанима да се не опуштају са падом бројева и рекао да очекује да ће, уколико будемо поштовали мере, оне наставити да опадају.

„Ситуација је још увек нестабилна, али далеко од тога да је ванредна”, закључио је Кон.

Није реално очекивати попуштање мера

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да није реално очекивати попуштање мера у Србији када имамо нови сој у Европи и почетак рада школа.

Кон је, на конференцији за штампу, подсетио да ће школе почети да раде нормално у оквиру програма какав је био припремљен у децембру.

„Нема видљивог разлога зашто би се оклевало и одлагао почетак”, истакао је он, јавља Танјуг.

Кон је казао да ће, међутим, почетак рада школа довести до повећања акутних респираторних инфекција и да не би требало да никога изненади ако се појави грип.

Лотар Вилер: Нови сој вируса може све да поквари, зато – не путујте!

Што се новог соја вируса тиче, каже, да је тешко веровати ако се шири по Европи да неће доћи и код нас.

„То није немогуће. Ми јесмо у силаску. Имамо вакцину и јесмо у бољој ситуацији у односу на неке европске земље”, додао је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. Игром случаја пратио сам излагање у колима. Оно што Политика није пренела пренећу по сећању па не замерите на непрецизности.

  Најпре, ту је (антологијско) лупање шаком о сто уз изговарање „Ја сам овде да браним земљу од овог вируса …“. Ко није видео/чуо својим очима/ушима нек погледа.

  Сада сигурно знамо да је земљанин, и то је добра ствар, тако да ово „Нисам ја ничији“ можемо да алалимо. Колико сам на радију могао да видим било је и махања папирима, по свему судећи .

  Даље, упитан да се изјасни поводом „нежељених реакција“ о којима вести долазе одасвуд (мислим да је у питању конкретно била вест о 20-так преминулих у старачком дому у Норвешкој) одговорио је да нема смисла било шта да се тврди док се узрок смрти не утврди. Обдукцијом, претпостављам.

  Игром случаја, ни над једним до сада преминулим обдукција званично није (нити ће бити) извршена.
  О озбиљнијим испитивањима (као што би рецимо било испитивање који нервни агенс доводи до губљења чула укуса/мириса) да не разглабамо. На страну што би то свако школовано војно лице то вероватно одавно требало да зна (а барем један новинар да пита).

  У вези злехудог испијања кафе, „свевидећег ока“, УК и СЗО дадох неке увиде у коментару на https://stanjestvari.com/2021/01/12/kon-lekari-se-zarazavali-na-puzama-za-kafu/#comment-166812 али са пар дана закашњења. Да их не понављам овде, ко нађе за сходно нек баци око, али је индикативно да је у питање доведена „интерпретација“ … „болне теме“ а да га/их нико и даље јавно не пита одакле му/им је уопште наврло да се, тада тако а сада овако, уопште изражава(ју). (Множина јер је, осим „новинара“, на конференцији било и других бранилаца.)

  Све у свему, превише сличности са надлежним бриселско-светогорским једноречним отварачем за гондоле и остала међународна, интергалактичка и САНУ питања. То што се лепо види да је (и) његов ценим да је добра ствар. Не би ваљало да је баш ничији, кад већ није наш.
  Ем ми нисмо земљани ем је увек добро знати с ким (све) имаш посла.

 2. Не каже се неко, него Вучић. А оно друго је свако.

 3. Дјеца кажу:

  Био птичији, а сад ничији.

 4. Др Кон “побеснео“…?!

Оставите коментар