Предраг Кон: Умрли лекари се заражавали на паузама за кафу

Имамо сазнања да је до заражавања долазило углавном изван болница. Имамо и једну уочену ситуацију, да је често долазило до заражавања на местима где се испијала кафа и тих кратких пауза, рекао др Кон

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Србију протеклих недеља потресају готово свакодневне вести о смрти здравствених радника, тренутно их је више од 70. У јавности се све чешће чују захтеви да се те смрти испитају и да се утврди који је узрок – зашто губимо толико лекара? Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, каже да је то веома озбиљно питање којем се треба темељно посветити. „Ми имамо нека сазнања, у оквиру неких клиника, да је до заражавања долазило углавном изван болница. То би требало они који руководе тим ковид болницама да врло јасно кажу. Имамо и једну уочену ситуацију, да је често долазило до заражавања на местима где се испијала кафа и тих кратких пауза“, то је једно од образложења и одговора на питање како су се заражавали лекари у Србији, које смо у разговору за Нова.рс чули управо од доктора Кона.

Кон наводи да је неопходно утврдити низ чињеница које треба да створе потпуну слику и увид, када је реч о смртности лекра у Србији усред пандемије корона вируса.

„После првог таласа сам то темељно пратио, па могу рећи и после другог, али тада није било неке велике разлике. Није било толико бројног умирања. Оно што се већ тада могло видети је да међу умрлима нису сви били ни радно активни. Свеједно, то је екстремно значајно утврдити колико је од њих заправо радило у црвеној зони. Постоји још једна ствар, сваком позитивном се ради такозвано епидемиолошко испитивање”, каже Кон.

Ипак, он истиче да све сазнања која тренутно постоје нису довољна и да је због тога потребан озбиљан приступ овој теми.

„Да се види колико је ту заиста било стоматолога, оних који ни на који начин нису дошли у контакт са црвеном зоном, колико је било оних за које знамо да су се заразили у породици или изван. То се све да утврдити, јер епидемиолошка испитивања су рађена. Још једна битна ствар је колико је лекара започело правовремено да се лечи, а колико није. Треба упоредити смртност здравствених радника у односу на смртност свих осталих из опште популације – да ли је ту било неке разлике. Затим, треба испитивати смртност хоспитализованих по разним ковид болницама”, каже Кон.

Додаје и да треба узети у обзир и „објективизирати” оптерећеност здравствених радника.

„То треба анализирати по специјалностима, то није једнако. Ми имамо анестезиологе који су били максимално оптерећени”, констатује Кон.

Наговештава и да треба утврдити и динамику умирања здравствених радника.

„У последњих месец дана је велики број њих умро, то треба упоредити са динамиком умирања у општој популацији. Ако се то поклапа, то није нешто што је необично. Када говоримо о умирању уопште, то су теме крајње озбиљне и неке паушалне процене да је то настало из једно јединог разлога, нису једноставно прихватљиве. Мора се много дубље то проценити, објективизирати. Ми имамо да је било масовног заражавања и масовног умирања у овом последњем, таласу, па, нажалост, не би требало да буде неко изненађење да се повећао и број умирућих здравствених радника”, наводи Кон.

Примећује и да је дискутабилно поредити те податке са подацима из региона и света, зато што је, сматра Кон, велико питање колико ко објављује те податке. Кон Констатује да је реч о важном и етички врло битном питању које треба анализирати како не би дошло до погоршања ситуације.

„Мора да се јасно каже да је то институционално обавеза оних који практично јесу на извору свих података. То није Кризни штаб. Кризни штаб налаже да се евентуално тако нешто испита. Оно што смо ми јуче на Кризном штабу сазнали, јер та тема је била на Дневном реду, а то је да Министарство здравља прати те податке и да ће имати спремне одговоре, с тим што није речено тачно кад”, закључио је Кон.

Бојана Миловановић

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 12. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. @ Кон наводи да је неопходно утврдити низ чињеница које треба да створе потпуну слику и увид, када је реч о смртности лекра у Србији усред пандемије корона вируса.
  ++++
  Нема потребе !
  Знају грађани ко је те мученике отерао у гроб.
  Зна то и ДрКон, чуо је од свог „ врховника „
  …… Коментаришући огроман број заражених здравствених радника, Вучић је хладнокрвно рекао и ово: “ Ништа то није. Знате, као кад имате рат, највећи број војника ће да погине. Те људе школујете, цео живот у њих улажете све време, трудимо се да до рата не дође, али кад дође до рата……………… па чекајте, цео живот вас плаћамо да будете војници.”

  Дакле, лекари и медицинске сестре су војници у рату против коронавируса и то што ће највише да их страда је нормално!? Нормално је да ће деца остајати без мајке или оца, родитељи без сина или кћерке!
  https://srbin.info/drustvo/vucic-o-zarazenim-medicinarima-nije-to-nista-video/

  До 10/01/2021 биланс умрлих здравствених радника је следећи:

  Словенија 0
  Хрватска 1
  Србија 70

  Захваљујући активностима бедника.

  11
 2. Пирамида се мало „подбочила“ па се свако мало мора да поткочи, како изјавама „да су и даље високе бројке“ и „да је крај епидемије врло далеко“ (https://stanjestvari.com/2021/01/13/marijan-ivanusa-plasim-se-da-je-kraj-epidemije-vrlo-daleko/) тако и упозорењима на злехуда испијања кафе.

  Тако и британска влада разматра да се изласци из куће сведу на један седмично, да се уведе обавезно ношење маски на отвореном и да се забране тзв. „продужени мехурићи“ којима је људима за сада дозвољено да упознају једну особу из другог домаћинства.

  Ту долазимо и до кафе: тамошње Свевидеће око је приметило да се тренутно правило које дозвољава људима да се састају са једном особом из друге куће како би вежбали „користи као изговор људима да иду на кафу у парк са својим пријатељима“. И вероватно ће бити укинуто да би се „осигурало да људи не користе сопствену креативност да би правила протумачили како желе“.

  Изворна вест је од 10.01. (https://www.telegraph.co.uk/news/2021/01/10/tighter-restrictions-cards-concerns-grow-public-compliance-coronavirus/), ја сам је прочитао пренету 11.01. (https://summit.news/2021/01/11/uk-government-may-only-let-people-out-once-a-week/) када је и овдашње Свевидеће око дало ову изјаву.

  Нови сој британског вируса заиста се брзо шири. Поменути „мехурићи“ вероватно су „изгубљени у преводу“ али ни тај симптом не треба искључити у пику неког следећег преводилачког таласа.

  Све зависи шта Свевидеће око следеће добије на читање (да нам прочита).
  Ко ће тада још да пита за атентат на здравствени систем и запослене у њему?

Оставите коментар