Миша Ђурковић: Глобалистичка елита преузима контролу у САД

Демократе у САД, каже Ђурковић, сада имају пуне механизме да врате читав пређашњи систем, који је владао пре доласка на власт Доналда Трампа

Миша Ђурковић (Фото: Медија центар Београд)

Директор Института за европске студије Миша Ђурковић недавне догађаје у Вашингтону не види као покушај државног удара и каже да је реч о сукобу између две елите у САД и две супротстављене визије на плану унутрашње и на плану спољне политике и да је очекивао да ће сукоби бити много озбиљнији.

„Отпор Трампових присталица је ограничен. Нити је то велики број људи, нити су то били механизми у којима смо могли да видимо употребу или злоупотребу безбедносних снага. Према томе то је део пропаганде ове друге стране”, сматра Ђурковић, и додаје да је све што се дешавало са понашањем мрежа, које цензуришу и забрањују налог председника САД потпуно ненормална ситуација и нешто што нико није могао да предвиди.

Доналд Трамп (Фото: Иван Вучи/АП фото)

Демократе у САД, каже он, сада имају пуне механизме да врате читав пређашњи систем, који је владао пре доласка на власт Доналда Трампа и да у следеће четири године сасеку све озбиљне облике отпора унутар републиканског табора и констатује да незадовољна маса у тој земљи сада неће имати где да пласира своја неслагања, а да ће то по аутоматизму водити ка екстремизму.

„Оно што се често називало „дубока држава” и цео тај комплекс моћи који је био доминантан пре доласка Трампа, током свих претходних администрација, био је веома незадовољан за време Трампове владавине због тога што је Трамп покушао да заиста врати једну врсту бриге за економске интересе народа и САД и неку нову врсту протекционизма и суверенизма, а да је та глобалистичка елита која доминира и која се сад полако враћа, сматрала да то није модел који њој одговара и зато је пуно урадила у мобилизацији свих ресурса да би дошла на власт”, објашњава Ђурковић, преноси Танјуг.

Владан Ивковић: Америчка контрареволуција или Ефекти Шестог јануара

Наглашава да је очигледно да ће та глобалистичка елита за десетак дана са доласком Џозефа Бајдена у Белу кућу који сада има и већину у Сената Конгреса САД омогућити да демократе врате читав пређашњи систем који подразумева обнављање економских партнерстава, трговинских партнерстава, глобализације.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 1. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар