Предраг Кон: Немамо времена да говоримо о лекарима који не желе вакцину

Нема организованог Српске нове године и важи потпуно исти режим за овај дочека као за онај раније. Све празнике треба славити у ужем кругу породице. Свакако није време за опуштање, казао др Кон

Предраг Кон се вакцинисао против ковида-19 (Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић)

Члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да „не треба обраћати пажњу” на ставове лекара који не желе да се вакцинишу, јер за такве расправе сад нема времена.

Кон је за Радио-телевизију Србије рекао да је важно да се што више људи вакцинише, да би се стекао колективни имунитет.

„Свака вакцина коју имамо је безбедна и ефикасна. Морамо спроводити вакцинацију и спречити појаву нових таласа. Важан је одзив људи за вакцинацију, јер ћемо тако најбрже стећи колективни имунитет”, оценио је он.

Упитан зашто је преминуо велики број лекара, Кон је рекао да то заслужује „темељну проверу података”.

„У почетку нисмо имали толико умирања лекара, то је почело у последњих неколико месеци. Треба испитати како је дошло до те ‘динамике’. Мора се проверити како је дошло до заражавања, ко је радио у црвеној зони, да ли су се заразили у клиници или ван ње”, рекао је он, преноси Бета.

И Српска нова година само у ужем кругу породице

Епидемиолошка ситуација се побољшава и није више ванредна, али јесте и даље нестабилна и несигурна, повремено и неповољна, оценио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Кон је рекао да неће бити организованог дочека Српске нове године и да су постојеће мере продужене зато што дају резултате.

„Нема разлога за промену нечег што је дало резултате. Нема организованог Српске нове године и важи потпуно исти режим за овај дочека као за онај раније. Све празнике треба славити у ужем кругу породице и делује ми да је то становништво прихватило и то је оно што је добро. Свакако није време за опуштање”, казао је Кон за РТС.

Он је поновио да још дуго треба одржавати дистанцу, носити маску и прати руке, а да о укидању мера можемо размишљати тек кад се постигне колективни имунитет, преноси Танјуг.

(Политика, 12. 1. 2021)

Више од 100.000 грађана Србије се пријавило за вакцину

Грађани који желе да искажу заинтересованост не морају бити регистровани корисници портала еУправа, већ је довољно да на адреси http://www.euprava.gov.rs, попуне једноставан упитник, након чега добијају СМС и имејл потврду

Долазак руске вакцине Спутњик Ве у Србију (Фото: Танјуг/С.А.)

За 36 сати, од како су грађани почели да се пријављују преко еУправе, више од 100.000 људи исказало је интересовање за вакцинацијом, изјавила је данас министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић.

Према њеним речима, 30 одсто пријављених није бирало тип вакцине којом би се вакцинисало, а више од 8.000 заинтересованих за вакцинацију је старије од 75 година.

Министарка је данас обишла Канцеларију за ИТ и електронску управу где је проверила како функционише исказивање заинтересованости грађана за вакцинисање против корона вируса, што је нова услуга на порталу еУправа, а пријављивање је почело јуче.

Најављено је да од четвртка, 14. јануара, са радом почиње и контакт центар, преко кога ће такође бити могуће исказати интересовање за вакцинацију, телефоном.

Обрадовић је уверила да систем функционише, као и да је могуће одабрати тип вакцине чију је безбедност, ефикасност и квалитет потврдила Агенција за лекове и медицинска средства, или одабрати жељеног произвођача, чијом вакцином грађани желе да се вакцинишу.

Она је изјавила да се још једном уверила колико је важно што је направљена оваква врста пријаве на сајту еУправе, саопштило је ресорно Министарство.

„Све то показује суштински значај еУправе, показује да, када је држава спремна и када имате мотив какав је вакцинација, имате у кратком периоду могућност да држава електронски комуницира са грађанима и то је оно што је суштина реформе државне управе”, рекла је Обрадовић.

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић упознао је министарку са функционалношћу нове услуге портала еУправа, која представља први корак у организовању масовне вакцинације становништва, у складу са планом имунизације и приоритетима које је прописао Институт Батут.

Грађани који желе да искажу заинтересованост не морају бити регистровани корисници портала еУправа, већ је довољно да на адреси http://www.euprava.gov.rs, попуне једноставан упитник, након чега добијају СМС и имејл потврду.

Грађани могу упитник за вакцинацију да попуне и за чланове својих породица, а исказано интересовање се може у сваком тренутку обрисати или изменити.

Министарка је позвала грађане да се у што већем броју пријаве и искажу своју заинтересованост за вакцинацију и најавила припрему пунктова за вакцинацију у Србији, пренео је Танјуг.

(Политика, 12. 1. 2021)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. „Грађани могу упитник за вакцинацију да попуне и за чланове својих породица,
  а исказано интересовање се може у сваком тренутку обрисати или изменити.“

  Опет манипулација бројкама – пријављених, заинтересованих, али не и
  избрисаних и одусаталих?!

  Шта то значи – пријави се, па одустани ако си се предомислио, осим ако се не
  ради о смишљеној пропагандној смисалици – забаванцијим зај*банцији, већ
  виђено кроз број “заражених“ и “умрлих“ од стране Кризног штаба?

  Овим је дата могућност/обавеза свим члановима СНС да се “пријаве“ и тако
  “статистички“ Србија буде “прва“ у Европи по броју дигитално вакцинисних!

  12
 2. „СОБОДНА РЕЧ“
  Sreda, 13.01.2021

  “Mladi lekari će spasiti svet – Heroji sa juga ponosno “zavrnuli rukav”?!
  Autor:
  Sanja Petrov
  12.01.2021

  Sreda, 13.01.2021

  “VRANJE / SURDULICA / NIŠ – Od 1.308 zaposlenih u Zdravstvenom centru Vranje,
  svega 104 se po poslednjim podacima ZZJZ prijavilo za vakcinaciju protiv virusa
  COVID-19. Iako je načelnik Hirurgije dr Igor Stojanović prvi dao pozitivan primer,
  interesovanje vranjskih lekara za zaštitu od kovida je poražavajuće. Dok “lekari koji
  su protiv medicine” odbijaju vakcinu, neki je biraju po zemlji u kojoj je nastala i
  “čekaju rusku”. Mladi lekari sa prvih linija fronta poručuju: zdravlje nema nacionalnost,
  svaka odobrena vakcina – je dobra vakcina“?!?!

  https://slobodnarec.eu/mladi-lekari-ce-spasiti-svet-heroji-sa-juga-ponosno-zavrnuli-rukav/?
  fbclid=IwAR0_ttsj6TdGlwm7eEUu0-MTtwLsJriCBCa684cOQnNYURGbR-EGg7l4GOo

  Зато др Кон каже : “Немамо времена да говоримо о лекарима који не желе вакцину“?!
  Плаши се да уђе у расправу, дискусију о разлозима тако масовног одбијања
  медицинара да се вакцинишу, јер – НЕМА ОДГОВОРА!
  Да примени “силу“ не може и да хоће, будући да нема већег одзива ни код полиције,
  комуналне полиције, и војске!

  Зато се окомио на старије од 75 година “као **** ** *****“!

  8
  1

Оставите коментар