Посланица СПЦ: Придржавајте се мера против короне, тако поштујете светињу живота

Тако чинећи, истакла је СПЦ, ви не показујете одсуство вере или маловерје већ сведочите да поштујете светињу живота, да волите ближње и да љубите Господа који је сами живот

Икона Рождества Христовог, рад је Иконописачке радионице Манастира Васкрсења Христова: Света царица Теодора заштитница икона, Епархија бачка

Српска православна црква (СПЦ) позвала је, у Божићној посланици, вернике да се придржавају мера у борби против короне, наводећи да тиме не показују одсуство вере већ поштују светињу живота, и назвала здравствене раднике децом Божјом јер се несебично жртвују лечећи оболеле.

„Љубав новорођенога Богомладенца подсећа нас и позива да у овим данима великих искушења заблагодаримо лекарима и свему медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човеку, често и по цену сопственог живота”, наведено је у посланици.

Како је речено, „на овај начин, кроз своју несебичну жртву, они показују да су заиста деца Божја, спремна да чују и изврше реч Христову да нема веће љубави од ове да ко живот свој положи за ближње своје”.

„Та љубав и жртва обавезују да све вас, децо наша духовна, позовемо и замолимо да у овим данима, тешким за свеколики род људски, чувате своје здравље и свој живот, као и да чувате друге на начин како то препоручују здравствене службе наше матичне земље и земаља у којима живи наш народ, широм света”, речено је у посланици.

Тако чинећи, истакла је СПЦ, „ви не показујете одсуство вере или маловерје већ сведочите да поштујете светињу живота, да волите ближње и да љубите Господа који је сами живот”.

„Славећи у таквој љубави Господа, зарадујмо се Богу и Божићу и прославимо Христа Богомладенца као једино ново под сунцем. А ако нам је, можда, целе године туга притискала срце, нека се данас роди радост у њему јер славимо Рођење највеће Радости, Рођење Сина Божјег Исуса Христа”, навела је СПЦ.

Такође, СПЦ је у посланици поручила да је и овог Божића заједно са браћом и сестрама на Косову и Метохији, „у колевци нашег народа”.

„Њихови разорени домови су и наши домови, њихова спаљена огњишта су и наша огњишта, вековни храмови који су порушени наши су храмови. Зато се молимо Господу да њима и нама подари снаге, упућујући им речи охрабрења које је Христос упутио Својим ученицима: ‘Не бој се, мало стадо’“.

У посланици је СПЦ српском народу широм света поручила да чува своју православну веру, свој језик и своје писмо, ма на ком континенту и у којој земљи живео.

„Будите поносни и достојанствени. Ми смо древни хришћански народ, који је кроз крштење, кирило-методијевско наслеђе и светосавску просвету постао део културе свецелог хришћанског света”, речено је у посланици.

Посланицу редовну упућује патријарх у име СПЦ, која је тренутно без поглавара, до 18. фебруара, за када је заказан изборни Сабор. Надлежност патријарха преузео је Синод на чијем је челу најстарији по чину у том телу, митрополит дабробосански Хризостом, који има и звање чувара трона до избора новог поглавара.

Посланица ће се читати у свим храмовима СПЦ након литургије на Божић, 7. јануара. Митрополит дабробосански Хризостом служиће божићну литургију, у четвртак, у 9 часова у Храму светог Саве, на Врачару.

Целу Божићну посланицу СПЦ прочитајте ОВДЕ

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Бета/Политика, 5. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Молитва Владичици Благој, Свечуварки Кроткој Градине Хиландарске

    Ти знадеш Богомајко да блудни син србски, огреховљени несрећник, ђавоимани болесник у којем се сви греси наши постварише, отелотворише, у Градину Твоју долази. Ради коленопреклоних молитава наших, ради нашег покајања, исповеди наших грких, Ти Свечуварко Целомудрена умоли Сина Свога Свеблагога, Бога Нашег Сведржитеља да приведе грешника покајању и прочишћењу на Светој земљи баште Твоје. Сведобар је Син Бога Живога и Син Твој, Пречиста, бездана и недокучима Милост је Његова, умоли Га да исцели болесника нашег, да нечист не упрља Врт Твој… Ако воља Сина Твојега не постане воља и непомјаника нашег србскога, Ти свесрдно замоли Сина да га у Градину и не пушта… Владичице наша смилуј се на нас недостојне и никакве, услиши молитву нас слабих, и Син Твој нека би молитву Твоју кротким пољупцем благословио и устројио… Пресвета Богородице спаси нас! Сачувај нас под Покровом својим!

    9
    1

Оставите коментар