Скадар: Албанци 1969. године динамитом разнели српску Богородичну цркву

На основу снимка албанских тајних служби из 1969. године, види се како је Богородичина црква, у том тренутку стара седам векова, неповратно разнесена динамитом

Фото: Снимак екрана/Мондо

Снимак тајних служби тачно приказује моменат када је црква разнета.

Још у основној школи учи се о граду Скадру, некада престоницу средњовековне Србије а сада граду у Албанији на обали Скадарског језера.

Српско становништво је раније у овом граду било веома бројно, и као такво остављало је своје трагове.

Током читавог средњег века, територија Србије обухватала је данашњу северну Албанију, на том простору живео је српски народ и њиме су управљали српски краљеви, цареви и властела. Штавише, Скадар је дуго време био престоница Србије а у њему су се сахрањивали српски краљеви из династије Војислављевића.

За Скадар су везане и многобројне приче о нашој краљици Јелени, супрузи краља Стефана Уроша I и мајици краљева Драгутина и Милутина.

Она је велики део свог живота провела управо у овом граду у коме се касније и замонашила, а на крају и преминула у њему.

Током свог живота подигла је и обновила многе светиње, а једна од њих је и Богородичина црква из 13. века која се налазила на ободу Скадра.

У овој цркви венчао се Ђурађ Кастриот познатији као Скендербег, а представљала је ремек дело тадашње архитектуре.

Нажалост, за време владавине Енвер Хоџе у Албанији, када је забранио пропагирање и поштовање било које религије, ова црква отишла је у неповрат.

Наиме, на основу снимка албанских тајних служби из 1969. године, види се како је Богородичина црква, у том тренутку стара седам векова, неповратно разнесена динамитом.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Мондо, 19. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар