Зоран Гојковић: Вакцинација прво у старачким домовима

Покрајински секретар за здравство изјавио да је Фајзерова вакцина добила дозволу за увоз у складу са законима Србије, али да није добила званичну дозволу за коришћење

Фото: Игор Зарембо/Спутњик

Члан Кризног штаба Зоран Гојковић рекао је данас да је питање дана када ће Фајзерова вакцина у Србији добити званичну дозволу за употребу и прецизирао да ће приоритет бити да првих 5 000 доза добију људи у старачким домовима.

Он је тако одговорио на питање новинара како ће се расподелити првих 5 000 доза, имајући у виду да је то количина за 2500 корисника, а да у домовима за старе има око 14 000 корисника, Гојковић је рекао да ће сукцесивно стизати нове испоруке.

„После тога стиже још 5000 до краја године, а у првом кварталу још 350 000 вакцина. Очекујемо већ у јануару да ће доћи највећи део тога, јер имамо такав договор са фабриком”, казао је Гојковић.

Објаснио је да се 14 000 корисника не може ни вакцинисати у истом дану и да је потребан период од 15 до месец дана да се сви они вакцинишу, посебно имајући у виду специфичне услове под којима се чувају вакцине, као и то што су старачки домови раштркани по целој Србији.

„Сви они ће бити вакцинисани, неко неколико дана пре, а неко касније”, рекао је Гојковић наводећи да то није нешто око чега треба да се полемише.

Упитан о плану имунизације становништва, он је рекао да одлуку доноси Министарство здравља, на основу Радне групе за имунизацију која ради већ три месеца и приводи крају план.

„Скоро је све готово, али нас чека још и то што желимо да понудимо више врста вакцина”, рекао је Гојковић и напоменуо да то није лако укратко објаснити.

Када је у питању логистика која је потребна, каже да је огроман посао допремити вакцине, сместити, складиштити, чувати, пребацити крајњим корисницима.

Каже да је то изузетно сложен процес, али који ће се урадити, преноси Танјуг.

Истакао је и да за први део вакцинације имамо све обезбеђено.

Вакцина Фајзер добила дозволу за увоз, али још није за коришћење

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио да је Фајзерова вакцина добила дозволу за увоз у складу са законима Србије, али да није добила званичну дозволу за коришћење што је, како је рекао, питање које ће бити завршено током наредних дана.

„Није добила званичну дозволу, али то је питање дана”, казао је Гојковић на питање да ли је Фајзерова вакцина добила дозволу за употребу и истакао да је сва неопходна документација за ову вакцину у складу са правилима и нормативима у Србији и да је остао још кратак део процедуре, а то је да се у националној лабораторији анализира да ли све што је наведено у документацији тачно.

Гојковић је казао да ће до краја године Србија добити још 10.000 вакцина против вируса ковид, поред 5.000 које стижу следеће недеље, а да ће у првом кварталу следеће године стичи још 350.000 Фајзерових вакцина од укупно 1,800.000 по уговору који је Србија потписала са произвођачем те вакцине.

Фото: НПР

„ Србија је једна од пет држава у свету која је потписала уговор са Фајзером и то је изузетно битно и важно јер то је разлог што добијамо тако велики број вакцина”, наглашава Гојковић и додаје да је Србија имала добар осећај да ће Фајзер бити први који ће вакцину пустити на тржишту.

Он је подсетио на огромну борбу за вакцине у целом свету, те да се око ње „отимају велики“

„Сећате се како је било у марту и априлу за медицинску опрему, те да је онај ко је био јачи побеђивао. Мислим да ћемо у овом тренутку пружити грађанима безбедну и ефикасну и најбрже испоручену вакцина од свих земаља”, тврди Гојковић.

На питање да ли су 5.000 доза који стужи следеће недеље намењене за испитивање, он је рекао да националној лабораторији не треба толика број за испитивање.

„За сваку вакцину морате узимати узорак, од тог дела се један део узима као узорак који се испитује, а свих пет хиљада се даје нашим грађанима што је препорука и Института за јавно здравље и Министарства здравља, односно прво најугроженијим који су у старачким домовима на начин као што је рађено у свету”, казао је Гојковић и додао да је тако и Енглеска започела вакцинацију..

Оно што је посебан куриозитет, додаје он, је то што ће здравство бити на испиту када започне широка вакцинација становништва јер ова вакцина захтева посебне услове чувања на минус 70-80 степени, те је након вађења из фрижидера потребан кратак период да би се она дала пацијенту.

Упитан да ли и како држава планира да реши проблеме великог броја пацијената који чекају испред ковид амбуланте, он је рекао да је на појединим местима грађани, услед немогућности да сви уђу у просторије где су ковид амбуланте морају једним делом да чекају напоље.

„Ми смо покушали да обезбедимо колико толико могућност уз шаторе, грејалице и додатне монтажне простори како би људи који чекају на преглед имали што је могуће хуманији третман”, каже он.

Додаје да медицински део кризног штаба десет месеца упорно упозорава на то и говори о томе да је најважнија ствар управо превенција, избегавање контаката и жеља да се не заразимо.

Зоран Гојковић (Извор: N1)

„На томе инсистирамо од почетку, не желим никога да оптужим, нити да оправдам то што један део чека дуже на преглед али то смо упозоравали да ће велики број пацијената у једном тренутку ће велики изазов да се снима и да се у делићу тренутка пружи права пажња”, објашњава он.

Додаје да постоји нада да ће падати број заражених, као и оних који излазе из болнице, али и да ће се медицински радници опорављати што ће допринети да не буду толико чекања.

На питање како се то догодило да се такозвани кућни тестови који су намењени приватним лабораторијама нађу на тржишту Гојковић је рекао да се инспекције налазе на терену те да ће утврдити како се таква врста пропуста десила.

Упитан да ли прате ситуацију на границама и велики број путника коју улазе у Србији уочи ступања на снагу нових мера од 20. децембра, Гојковић каже да је повећан промет на границама, али да постоји јасна процедура у овом тренутку.

„Један део тих грађана не улазе у Србију као коначно одредиште. Највећи део је транзитно, а ми водимо рачуна и у свему томе у овом тренутку не видим забринутост”, закључио је Гојковић, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар