Авдулах Хоти: Ако нема узајамног признања, онда неће бити ни договора

Премијер тзв. Косова поручује да са Србијом нема споразума без узајамног признавања, додајући да је Косово ипак посвећено дијалогу којим посредује ЕУ

Авдулах Хоти (Фото: Велдран Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

„Изјаве да наш северни сусед неће признати независност Косова не доприносе дијалогу“, поручио је косовски премијер Авдулах Хоти српском председнику Александру Вучићу који је синоћ изјавио да до краја свог мандата 2022. он неће признати Косово.

Хотијева је друга реакција косовских званичника на изјаве српског председника након што је јутрос реаговала и косовска министарка спољних послова, Мељиза Харадинај Стубла.

Хоти још поручује да „са Србијом нема споразума без узајамног признавања“ додајући ипак да је Косово посвећено дијалогу којим посредује ЕУ.

Тврди да је дијалог настављен „на јасним принципима“ – коначном споразуму о нормализацији односа и узајамном признању и зато одбацује могућност постизања „делимичног договора“.

„Ако нема узајамног признања, онда неће бити ни договора“, наводи Хоти додајући да Косово наставља путем ка ЕУ интеграцијама.

Тренутно, иако се дијалог одвија на нивоу експертских група, упркос најавама о редовним састанцима на високополитичком нивоу, таквих је до сада одржано само два.

Последњи састанак Вучића и косовског премијера, Авдулаха Хотија, који је био заказан за 28. септембар, отказан је неколико дана пре због појаве инфекције ковид-19 у Лајчаковом тиму.

Уочи тог састанка званичне најаве да ће се разговарати о ЗСО, главном питању од интереса за српску страну, измењене су, те је наглашено да на том састанку није требало бити речи о ЗСО јер како је Лајчак саопштио, „једна страна није спремна“.

Међутим, данас је стигла најава председника Француске Емануел Макрона да заједно са немачком канцеларком, Ангелом Меркел, организује састанак између Београда и Приштине у намери да помогну „стварању конструктивне атмосфере за преговоре“.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одрану Косова и Метохије, 20. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар