Ђорђе Радуловић: Црна Гора не може да повуче одлуку о протеривању Владимира Божовића

Да сам тада био министар позвао бих га на разговор, казао нови министар спољних послова Црне Горе

Ђорђе Радуловић

Министар спољних послова Црне Горе Ђорђе Радуловић изјавио је да у овом тренутку није могуће повући одлуку о протеривању амбасадора Србије Владимира Божовића.

Он је за ТВ Вијести рекао да Србија, ако би поново хтела да постави Божовића, мора да добије позив за агреман од председника Црне Горе и Влада нема могућност да одлучује о том питању.

Радуловић је казао и да не зна за случај да је нека држава повукла одлуку о протеривању амбасадора.

Рекао је да је протеривање последња мера која се предузима и не доприноси добросуседским односима, преноси Бета. „Да сам тада био министар позвао бих га на разговор”, казао је Радуловић.

Црна Гора поздравила одлуку Србије, али не одустаје од протеривања Владимира Божовића

Бивша влада је Божовића прогласила непожељном особом, након што је рекао да је „велика и славна Мојковачка битка, као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу, била увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину, као слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом”.

Радуловић је поручио да не треба гледати у 1918. годину и то треба оставити историчарима. „Сви треба да буду спокојни, Црна Гора је независна држава, али је држава свих који живе у њој и сви ову земљу морају да доживе као своју. Ако неки проценат грађана не осећа Црну Гору као своју, неки проценат Срба, то је прави пример да треба покренути дијалог”, казао је Радуловић.

Додао је да Министарство спољних послова може врло мало да уради по питању захтева Црне Горе Србији за изручење Светозара Маровића, и да је то све у надлежностима министарстава правде.

Најавио је да ће Црна Гора повући више амбасадора, и да ће министарство тај предлог изнети већ на некој од наредних седница Владе, како би на њихова места дошле каријерне дипломате. „Амбасадори који су каријерне дипломате и који су прошли тренинг дипломатских кадрова, ми ћемо се трудити да их задржимо, ове остале ћемо повући”, рекао Радуловић, али није желео да наведе ко ће бити враћен у Црну Гору.

Додао је да ако каже да има око 20 „некаријерних” дипломата не може рећи да ће сви бити послати кући.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар