Амбасадор Србије у Црној Гори проглашен непожељном особом, Србија узвратила реципрочном мером

Министарство вањских послова Црне Горе прогласило је данас амбасадора Републике Србије у Црној Гори, Владимира Божовића за персона нон грата

Владимир Божовић са мандатаром за састав нове црногорске Владе Здравком Кривокапићем испред Храма Светог Саве у Београду (Фото: Страхиња Аћимовић/Танјуг)

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору, саопштено је из Министарства вањских послова Црне Горе.

Како су казали, у складу са чланом 9. и 41. Бечке конвенције о дипломатским привилегијама и имунитетима, Министарство вањских послова Црне Горе прогласило је данас амбасадора Републике Србије у Црној Гори, Владимира Божовића за персона нон грата и затражило да напусти Црну Гору.

„Након дужег и континуираног мешања у унутрашње ствари Црне Горе, понашања и изјава неспојивих са уобичајеним и прихватљивим стандардима обављања дипломатске функције, након више усмених и писаних упозорења на неприхватљивост оваквог понашања, јуче је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао „ослобођењем” и  „слободном вољом” црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство“, наводи се у саопштењу.

Тиме је, како се наводи у саопштењу, унизио и највише законодавно и представничко тело – Скупштину Црне Горе, која је 29. новембра 2018 године усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је, како тврде, укинут дотадашњи суверенитет Црне Горе, њена територија присаједињена Краљевини Србији и насилно детронизован краљ Никола Петровић Његош.

„Министарство вањских послова Црне Горе је о овоме на уобичајени начин, нотом, обавестило Министарство спољних послова Србије, а нота ће бити уручена и амбасадору Божовићу“, наводи се у саопштењу.

Андрија Мандић: Протеривање показује степен очајања одлазећег режима

Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић, изјавио је вечерас да одлука о протеривању амбасадора Србије из Црне Горе показује „степен очајања у коме се налази одлазећег режим” Мила Ђукановића и Душка Марковића.

Мандић је изјавио Танјугу да је амбасадор Владимир Божовић јуче изрекао ону историјску истину којом се поноси српски народ у Црној Гори.

Србија отвара конзулат у Беранама

То, истиче Мандић, треба да му служи на част, јер да је нешто друго рекао, и то време и догађаје другачије оценио, замерио би му његов народ.

„Овакав однос одлазећег режима није само однос према Србији него првенствено према српском народу у Црној Гори. Управо су наши преци организовали Велику скупштину српског народа 1918. године и ујединили Црну Гору и Србију. То њима служи на част, а нама на понос”, навео је Мандић.

Милан Кнежевић: Последњи трзаји одлазећег режима у Црној Гори

Протеривање амбасадора Србије Владимира Божовића из Црне Горе су „последњи трзаји антисрпске политике одлазећег режима”, рекао је вечерас један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић.

„Наша слога биће пораз врагу!” поручио је Кнежевић поводом одлуке црногорског Министарства спољних послова да амбасадора Владимира Божовића прогласи непожељним и затражи да напусти Црну Гору, пренео је подгорички портал „Борба”.

(Политика, 28. 11. 2020)

Србија узвратила протеривањем црногорског амбасадора

Министарство спољних послова Србије саопштило је вечерас да је, поводом проглашења амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића, поступило је на реципрочан начин.

Према дипломатској ноти коју је Министарство спољних послова Србије упутило црногорском Министарству спољних послова, амбасадор Црне Горе у Београду Тарзан Милошевић проглашен је такође персоном нон грата.

У ноти у коју је Танјуг имао увид, наводи се да се, на основи члана 9. Бечке конвенције о дипломатским односима, амбасадор Милошевић проглашава за персону нон грата.

„Амбасадор Милошевић је дужан да у наредна 72 сата напусти територију Републике Србије”, наводи се у ноти, преноси Танјуг.

Додаје се да је МСП Србије искористило прилику да Министарству спољних послова Црне Горе понови изразе свог посебног поштовања.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

3 replies

 1. И, ето, Тарзан протеран из Београда, а за Џејн и Читу још не знамо…
  То је одговор на протеривање Божовића из Подгорице…
  А – шта све може иза тога да “чучи“?
  Па – ако смо присталице теорија завера (а ко то бар по мало и није?), могли би смо и овако размишљати: Божовићева не баш (случајна?) недипломатска изјава би могла бити и наређена провокација – гурање прста у “Монтенегринско“ око – једно од она два “братска ока“ у глави. Резултат: два разрока ока у шупљој глави….
  Неки упорно (можда и са доста разлога) сумњају да су Вучић и Ђукановић пословни партнери и да пад Ђукановића ни мало не одговара српској владајућој структури. Јасна изјава Кривокапића да он зна за Вучић-Ђукановићево партнерство, и дубока повређеност и увређеност Вучића том изјавом сугерише да је ово заоштравање (?) односа једна од намерних провокација у циљу изазивања политичке буре у Црној Гори и отежавања/онемогућавања стварања Кривокапићеве коалиционе владе? Qui vivra, verra!

  4
  1
 2. „Амбасадор Милошевић је дужан да у наредна 72 сата напусти територију Републике Србије”, наводи се у ноти, преноси Танјуг.
  ++++
  Управник логора, има своје планове.
  https://srbin.info/politika/vucic-molio-tarzan-ostaje-u-srbiji-nece-biti-proteran-kao-srpski-ambasador-iz-cg/

 3. … ове мере угрозити дипломацку пошту?
  То може значајно да ослаби најзначајнију НАТО привредну грану.

Оставите коментар