Баку: Одржана војна парада због победе у Нагорно-Карабаху

Представљен је и део војних трофеја које је азербејџанска војска освојила током борбених дејстава у Карабаху

Дрон на војној паради у Бакуу (Фото: Ресул Рехумов/Анадолу агенција)

У Бакуу се одржава војна парада посвећена победи у другом карабашком рату. Паради присуствују лидери Азербејџана и Турске, Илхам Алијев и Реџеп Тајип Ердоган, а очекује се и пролазак турских војника, преноси дописник Спутњика.

Парада се одвија на тргу Слобода уз учешће више од три хиљаде азербејџанских војника.

Министар одбране Азербејџана поднео је рапорт азербејџанском и турском лидеру, који је у среду стигао у Азербејџан у дводневну посету. Алијев и Ердоган поздравили су учеснике параде, након чега је уследила химна земље. Затим су се лидери обратили учесницима параде.

Увежбавање војске за параду у Бакуу (Фото: Анадолу агенција)

„Карабах је наша древна историјска земља“, рекао је председник Азербејџана током обраћања на војној паради.

На паради је представљено око 150 јединица војне технике, укључујући савремену војну технику која је недавно укључена у састав наоружања, ракетно-артиљеријски системи, средства противваздухопловне одбране, борбени бродови и чамци.

Представљен је и део војних трофеја које је азербејџанска војска освојила током борбених дејстава у Карабаху. У центру Бакуа постављена је мобилна платформа са регистарским таблицама јерменских возила која су напуштена на територијама које су прешле под контролу азербејџанских оружаних снага.

Уништена јерменска возила на паради у Бакуу (Фото: Анадолу агенција)

Спутњик Азербејџан преноси да је Турска послала на параду Победе у Баку 2.783 турских војника. Тај број није изабран случајно, током рата су управо 2.783 азербејџанска војника постала шехиди (мученици). Такав корак турске стране симболизује је братске везе две земље.

Министарство одбране Турске честитало је азербејџанским војницима, који су „успешно спровели операцију обнове територијалног интегритета домовине и извојевали велику победу у Нагорно-Карабаху“.

„С поносом честитамо војницима наше јуначке војске који су учествовали у војној паради у Бакуу. Нека почивају у миру душе 2.783 шехида“, саопштио је војни ресор.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. Документ потписан 10. новембра представља четврти покушај постизања стабилне деескалације. Претходна три била су неуспешна.

Наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар