Министарство здравља Црне Горе: Верницима забрањен физички контакт са предметима од заједничке употребе

Наводи се да су вјерске заједнице обавезне да активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији

Молебан у подгоричком Храму Христовог Васкрсења (Фото: Фејсбук)

Вјерски обреди уз присуство вјерника у вјерском објекту могу се обављати обављати тако да се обезбиједи најмање 10 квадратних метара простора по особи.

То је предвиђено новим мјерама Министарства здравља у циљу сузбијања пандемије коронавируса.

Наводи се да су вјерске заједнице обавезне да активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији.

Црна Гора: Нови сет мера, полицијски час од 22 до 5 ујутро

„Вјерске заједнице су обавезне одредити једно или више лица која ће контролисати да ли особе приликом уласка и боравка у вјерским објектима носе заштитне маске и поштују мјеру минималне физичке дистанце. На уласку/изласку из вјерских објекта обезбиједити средства за дезинфекцију руку и јасно истакнути обавјештење о највећем могућем броју особа које истовремено могу бити у вјерском објекту уз поштовање ношења маске и физичке дистанце од најмање сва метра“, истиче се у саопштењу Министарства здравља.

У саопштењу се додаје да је забрањено додиривање и било какав физички контакт са предметима од заједничке употребе.

„Вјерске заједнице су обавезне да активности кад год је то могуће преносе путем радио или ТВ програма или на други начин који ће омогућити вјерницима да присуствују вјерским активностима без доласка у вјерске објекте“, казали су из Министарства здравља.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С, 8. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. У саопштењу се додаје да је забрањено додиривање и било какав физички контакт са предметима од заједничке употребе.
  ++++
  А то су у Цркви: целивајуће иконе, крст, кашичица за причешће, рука свештеника.
  Одлуку је донела нова министарка здравља.
  Она, која се представља као верујући човек и лекар.
  И подсећа, на задње часове које је провела поред пацијента-митрополита : „ Не постоје ријечи којима могу да опишем колику сам благодат, љубав и духовну снагу осјетила у данима проведеним поред Митрополита „
  Ако су се грађани ЦГ-верници СПЦ за ово борили и изборили, нека им је са срећом !

  9
  2
 2. Бојим се да ово у Црној Гори не буде као са Вучићем у Србији који је максимално „србовао“ док није дошао на власт, а онда као „великосрбин“ највише ударао по србству.

  Чињеница је да у формирању нове власти у Црној Гори значајну улогу има Митрополија црногорско-приморска, међутим митрополија је одавно у екуменистичким водама тако да на крају и не чуди ова забрана целивања икона, коришћење исте кашичице за причешћивање итд.

  Нова црногорска министарка здравља је веома блиска Митрополији ЦП тако да је ову забрану верујућем народу највероватније осмислила у договору са екуменистима из Митрополије ЦП.

  А екуменистима ништа није свето, јер су се предали лажи и зато подмукло манипулишу верујућим народом у Црној Гори којем су наметнули идолопоклонство.

  5
  3
 3. Нисам правник али сам мишљења да држава није власна да регулише било шта што се дешава иза врата порте/храма. Тако се понашао (и понаша се) само окупатор, било спољни било унутрашњи.
  Држава може да препоручи, да регулише/спречи прилаз и улаз али – унутра НЕ.

Оставите коментар