САД: На Волстриту почело трговање водом

Пољопривредници, хеџ фондови и локалне самоуправе сада су у могућности да се заштите улагањем у будућу доступност воде у Калифорнији

Волстрит (Фото: Џастин Лејн/ЕПА-ЕФЕ)

На терминском робном тржишту на Волстриту ове недеље је почело трговање водом, чиме се овај ресурс придружио роби као што су нафта, злато и пшеница, саопштила је највећа светска берза финансијских деривата ЦМЕ Група.

Како преноси агенција „Блумберг”, трговање је започето фјучерсима калифорнијске воде, што указује на бојазан од потенцијалне будуће оскудице овог природног ресурса у већем делу света.

Пољопривредници, хеџ фондови и локалне самоуправе сада су у могућности да се заштите улагањем у будућу доступност воде у Калифорнији, највећем америчком пољопривредном тржишту, преноси Танјуг.

ЦМЕ Група је покренула у понедељак трговање, повезано с калифорнијским спот тржиштем воде вредним више од 1,1 милијарде долара, а цена на затварању за будуће испоруке воде износила је 496 долара по хектару.

Финансијски стручњаци сматрају да ће долазак воде на робно тржиште омогућити боље управљање будућим ризицима повезанима с тим кључним природним ресурсом.

Подсећају да се цена воде у Калифорнији удвостручила у последњих годину дана.

Први уговори ове врсте у САД објављени су у септембру, када су врућине и пожари харали западном обалом земље и када је Калифорнија излазила из осмогодишње суше.

Трговање водом стручњаци виде као инструмент за заштиту великих потрошача воде, попут произвођача бадема и електропривреда, од колебања цена.

„Климатске промене, суше, раст становништва и загађење вероватно ће довести до тога да питање несташице воде и њена цена постану вруће теме у годинама које долазе. Дефинитивно ћемо пратити како се развија трговање овим новим водним фјучерсом”, рекао је директор и аналитичар РБЦ Кепитал Маркетса Дин Драј.

Термински уговори не захтевају физичку испоруку воде и чисто су финансијски. Темеље се на просечној недељној цени на највећих пет калифорнијских сливова до 2022. године.

Кина и САД највећи су потрошачи воде. Према Уједињеним нацијама, две милијарде људи живи у земљама с озбиљним проблемима приступа води. УН процењују да би у наредних неколико година две трећине планете могло да осети несташицу воде, што би могло да проузрокује миграције епских размера.

Оскудица воде повезана је с претераном индустријском и људском потрошњом, као и с климатским променама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. На терминском робном тржишту на Волстриту ове недеље је почело трговање водом, чиме се овај ресурс придружио роби као што су нафта, злато и пшеница, саопштила је највећа светска берза финансијских деривата ЦМЕ Група.
  ++++
  За логор Србија без значаја !
  Њене изворе воде ( и не само њих ) продао је одавно, управник логора са својом бандом.
  Зликовцима који су убијали наш народ.

  https://agronomija.rs/2019/srbija-je-prodala-80-izvora-ciste-pijace-vode-stranim-kompanijama/

 2. Велеиздаја SS-enovaca!

Оставите коментар