СЗО: Вакцине неће елиминисати вирус

Вакцине не значе нула ковида, рекао Мајк Рајан задужен за ванредне ситуације у СЗО, и објаснио да саме по себи вакцине не могу да ураде посао

Лого Светске здравствене организације (Фото: EPA/EFE)

Појављивање више ефикасних вакцина против ковида-19 и пратећи оптимизам не треба да дозволе да се спусти гард јер оне неће елиминисати вирус, упозорила је данас Светска здравствена организација.

„Вакцине не значе нула ковида“, рекао је Мајк Рајан задужен за ванредне ситуације у СЗО, и објаснио да саме по себи вакцине „не могу да ураде посао“.

Званичница за управљање пандемијом у СЗО Американка Марија ван Керков позвала је становништво да заиста размисли шта ради за време сезоне празника на крају године да би ограничили пренос корона вируса.

„Одлуке које сада доносимо могу да значе живот или смрт за нас, за нашу породицу“, рекла је она.

Пандемија корона вируса у којој је заражено више од 65 милиона људи и умрло више од 1,5 милиона поново је почела убрзано да се шири у свету у време када се најављују планови за масовну вакцинацију у више земаља.

„Напредак остварен у области вакцина свима нам диже морал и сада можемо да почнемо да видимо светлост на крају тунела“, рекао је директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејезус, али је упозорио на растуће осећање да је пандемија завршена.

Фото: Дадо Рувић/Ројтерс

Више званичника СЗО такође је упозорило на конференцији за новинаре на лажно осећање сигурности које вакцине могу да дају.

„Док је у току распоређивање вакцина људи треба да наставе да поштују мере јавног здравља да би сви могли да буду заштићени“, рекао је Тедрос.

Он је такође поздравио најаву изабраног председника САД Џоа Бајдена и бивших америчких председника Барака Обаме, Џорџа Буша млађег и Била Клинтона да су спремни да се вакцинишу јавно против ковида-19 да би охрабрили сународнике да ураде исто. Рекао је да би и он био спреман исто да учини, али да не жели да иде преко реда.

Такође је објавио да је коалиција против корона вируса коју је покренула СЗО и названа Ковакс (Kovax) добила 700 милиона доза три типа вакцине, без прецизирања којих.

Ковакс је формиран да осигура да се вакцине дистрибуирају равноправно.

„Идуће године имамо намеру да користимо додатне фондове да гарантујемо да најмање две милијарде доза сигурних и ефикасних вакцина буде расположиво у свету“, рекао је Тедрос.

Вакцине ће пре свега добити здравствено особље и радници у социјалним службама а затим ће бити употребљене да покрију 20 одсто становништва земаља учесница у механизму.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 4. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар