Депеше „Викиликса“ о епископу Иринеју Добријевићу (2006)

Опаске оца Иринеја пружају значајне увиде у сложене унутрашње сукобе у хијерархији СПЦ, који су се заоштрили упоредо са све слабијим здрављем патријарха Павла

Епископ Иринеј (Добријевић) са председником Србије Борисом Тадићем, 4. 8. 2008.

Датум: 2. јуни 08:11 (петак)        
Canonical ID:06BELGRADE879_a
Изворна класификација: ПОВЕРЉИВО 
Текућа класификација: ПОВЕРЉИВО

2. (C) 26. маја, епископ Иринеј (Добријевић), који је ускоро требало да буде хиротонисан (строго заштитити у продужетку) састао се са политичким официром амбасаде (изворна скраћеница: poloff – прим. прев.) после преговора одржаних у Бечу на тему верских питања у вези са Косовом. Иринеј (Добријевић) је био изабран за епископа на заседању епископа Српске православне цркве (СПЦ) у Београду 15. – 27. маја. Одређен је да буде послат у Аустралију и Нови Зеланд, али је највероватније да неће поћи на нови задатак до јесени. Као што је речено у телеграмском извештају (изворна скраћеница: reftel – прим. прев.), Иринеј (Добријевић) је умерени глас унутар Цркве и поверљиво је изразио дубоку забринутост да премијер (Коштуница – прим. прев.) користи свој утицај у Цркви да би обезбедио пуну подршку СПЦ за став његове владе у преговорима о статусу Косова. Прекомандовањем на положај епископа у Аустралији и Новом Зеланду привидно је унапређен, али тако да буде послат далеко од центра власти у СПЦ, док би тамо одржавао корисне везе са групацијама у расејању (и њиховим финансијским средствима). Он нас уверава да ће настојати да и даље остане ангажован по питању Косова и да ће остати у Београду док коначни договор не буде постигнут.

Реакција СПЦ на бечке преговоре

3. (C) Иринеј (Добријевић) не придаје значај извештајима о побољшаној атмосфери на рунди преговора одржаних 23. маја (по речима шефа преговарача Леона Којена, били су „корисни и конструктивни“) и указује на знаке неодустајних напора премијера да делегате СПЦ држи у оквирима владине косовске политике. По Иринеју (Добријевићу) састав делегације СПЦ у Бечу показује на који начин је СПЦ постала кооптирана. За епископа Теодосија рекао је да је он усамљен као умерени глас и додао је да га маргинализују углавном његови претпостављени, епископ Иринеј Бачки и епископ Артемије. (Напомена амбасаде: Иринеј (Добријевић) нам је раније износио како се Иринеј Бачки отворено и понекад нестрпљиво трудио заједно са вишим државним чиновницима да ућутка умереније гласове унутар Цркве. Постоје сазнања да је и Амфилохије дискретно поступао на сличан начин. Крај амбасадине напомене.) Од епископа Артемија било је нарочито мало користи након преговора обављених 23. маја зато што је напао процес УНОСЕК-а у интервјуу који је дао београдском дневнику „Глас Јавности“ 25. маја. Рекао је том приликом да му је „доста албанских обећања“ и додао да „нема напретка“ на преговорима зато што УНОСЕК „не води много рачуна о резултатима.“

У међувремену, Синод заузима тврђи став

4. (C) Резултати недавног сабора епископа СПЦ упућују на заоштравање става Светога синода. Епископ Иринеј (Добријевић) је посебно истакао „запрепашћујућe” именовање епископа Филарета у Синод, а то је особа коју је он описао као припадника крајње десног крила СПЦ и јединог великодостојника СПЦ који је инсистирао да говори на погребу Слободана Милошевића. Иринеј (Добријевић) је рекао другим службеницима амбасаде (изворно: Emboffs – прим. прев.) да би бирање нових чланова Синода – посебно „епископа из Босне“ – вероватно довело да вођство СПЦ постане још тврдокорније. Иринеј (Добријевић) је рекао да је највећи приоритет руководства СПЦ (укључујући патријарха Павла и митрополита Амфилохија) да се премијер Коштуница одржи на власти да на власт не би дошли Радикали – за радикалску владу је рекао да би то за Цркву био „кошмарни сценарио“.

5. (C) По Иринеју (Добријевићу), Иринеј Бачки чини покушаје да се зближи са председником Тадићем да би се на тај начин руководство СПЦ приближило руководству ДС (као што је већ блиско ДСС-у). Иринеј (Добријевић) је рекао да је Тадић једном приликом наводно викао на Иринеја Бачког, рекавши му да ДС није заинтересована за везе такве врсте. Иринеј (Добријевић) је рекао да Иринеј Бачки никада није био тако директно одбијен од стране неког државног функционера. Заправо, Иринеј (Добријевић) нам је испричао да је Иринеј Бачки једном приликом критиковао премијера за неки поступак пред његовим најближим саветницима, упозоравајући шефа кабинета Никитовића да се не меша у разговор. Тадићево одбијање да уђе у ближи однос са Иринејем Бачким би могао бити у вези са његовим дискретним настојањима да помоћу умерених црквених достојанственика утиче на то ко ће бити патријархов наследник.

6. (C) По Иринеју (Добријевићу), бачког епископа често користе и Црква и држава као саговорника зато што у њему виде особу умерених гледишта; у ствари, каже Иринеј (Добријевић), он често говори разне ствари разним слушаоцима. Иринеј (Добријевић) је рекао да се Иринеј Бачки и у Бечу тако понашао – изражавајући се „умерено“ на преговорима, док би се у разговору са својим колегама епископима вратио на тврдокорну линију.

7. (C) Коментар: Опаске оца Иринеја (Добријевића) пружају значајне увиде у сложене унутрашње сукобе у хијерархији СПЦ, који су се заоштрили упоредо са све слабијим здрављем патријарха Павла и гласинама о томе ко би га могао наследити. Улажући напоре да уобличи реалан, практичан и неполитички став СПЦ у односу на Косово (и друга питања која су од интереса за међународну заједницу) отац Иринеј (Добријевић) мора да плива кроз врло опасне воде. Његов рад у том погледу изазвао је затегнутост у односима са премијером и подстакао је међу конзервативнијим вођама СПЦ сумње у његове побуде. Не можемо искључити могућност да његове фрустрације утичу на начин како описује стање унутар СПЦ.

Премијеру не одговара да се став СПЦ о Косову разликује од његовог, и он ће учинити све у својој моћи да људи који се слажу са њиме остану на челу Цркве. Крај коментара.

Извор депеше: https://wikileaks.org/plusd/cables/06BELGRADE879_a.html

Наслов и опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 2. 12. 2020)

Напомена: Донет је само превод депеше, не и коментар преводиоца/Борбе за веру.Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар