Зоран Заев: Ја сам Македонац, говорим македонски језик

Радим на приближавању ставова и знам да је то могуће само путем размене идеја и мишљења, а не путем увреде и недоличне поруке, написао македонски премијер

Зоран Заев (Фото: Огнен Теофиловски/Ројтерс)

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да је он Македонац који говори македонски језик признат у целом свету одговарајући тако на коментар бугарског министра одбране Красимира Каракачанова који је рекао да је Заев Бугарин коме „споро ради памет“.

„Ја сам Македонац који говори македонски језик признат у целом свету. Каракачанов је Бугарин који говори бугарски језик признат у целом свету“, написао је Заев на фејсбуку реагујући на изјаву Каракачанова поводом интервјуа Заева за бугарску агенцију БгНес.

Заев је међутим додао да етничка и идентитетска разлика није једина разлика између њих, већ да је важнија и озбиљнија разлика у томе како гледају на свет.

„Ја радим на приближавању ставова око разлика и знам да је то могуће само путем размене идеја и мишљења, а не путем увреде и недоличне поруке“, написао је македонски премијер.

Он је додао да од народа очекује корак ка пријатељству, а не говор мржње.

„Доста је било мржње“, закључио је Заев на фејсбуку.

Иначе Каракачанов је назвао Заева Бугарином коме “споро ради памет“ након што је македонски премијер у интервјуу за бугарску агенцију изнео тврдње да Северна Македонија и Бугарска имају заједничку историју, од које су произашли македонски народ и бугарски народ, као и македонски језик и бугарски језик.

Бугарски министар одбране: Заев Бугарин коме памет „долази следећег дана“

Каракачанов је на то рекао да није реч о заједничкој, већ о бугарској историји до 1944. године.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 28. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар