Источна Србија: Наставница кажњена јер су се ђаци руковали у дворишту

Ученици су у дворишту носили маске и држали дистанцу, али се десило да су два ђака шестог разреда пришла један другом у намери да „баце пет“, сведочи кажњена наставница

Факсимил: Твитер

Марина Милосављевић, наставница српског језика у ОШ „Љубица Јовановић Радосављевић“ у месту Подршка код Кладова, кажњена је новчаном казном од око 35.000 динара јер је дозволила да се ученици током одмора у школском дворишту рукују.

Тиме је, према оцени директорке школе Драгане Думитрашковић, која јој је изрекла казну, начинила тежу повреду радне обавезе због неспровођења мера безбедности ученика и запослених.

За овај невероватан случај јавност је сазнала тек сада, јер је по свој прилици неко од колега наставнице српског објавио решење на друштвеним мрежама. Марина Милосављевић каже за Данас да је и сама била изненађена када је то видела и напомиње да га она ником није доставила.

„Случај се догодио 10. септембра, током школског одмора. Ученици су у дворишту носили маске и држали дистанцу, али се десило да су два ђака шестог разреда пришла један другом у намери да „баце пет“. Ја сам их опоменула да се не приближавају, али ме они нису послушали. У том тренутку је наишла директорка и ја сам испала крива што је дошло до физичког контакта између деце. Испоставило се да ја тог дана заправо нисам била дежурна у школском дворишту јер је списак дежурстава био промењен, а да то нисам знала. Међутим, ни то није узето као олакшавајућа околност. Деца су ми се после извинила, али, ето, кажњена сам ја“, прича Милосављевић, која је у поменутој школи запослена на одређено време.

Директорка школе је по окончању дисциплинског поступка донела решење 1. октобра у коме је наставници Марини изрекла новчану казну одбијањем 20 одсто од плате за септембар, октобар и новембар. У образложењу се наводи да је наставница извршила повреду радне обавезе јер је „приликом дежурања у школском дворишту дозволила да се ученици рукују“. Милосављевић се жалила на то решење, али је жалба одбијена. Истиче да након тога није упутила приговор Школском одбору јер је сматрала да нема сврхе. Септембарска плата јој није умањена, али јој је октобарска мања за нешто преко 11.000 динара.

Поступак директорке ОШ „Љубица Јовановић Радосављевић“ изазвао је огорчење великог броја просветних радника који су на друштвеним мрежама пружили подршку колегиници Марини и у знак солидарности почели да на њен рачун уплаћују симболичне новчане суме. На питање како коментарише гест својих колега, Милосављевић сматра да вероватно сматрају да то што се њој догодило, може да се деси сваком од њих.

Јуче је био нередни дан па нисмо могли да добијемо коментар надлежних у школи, Школској управи и Министарству просвете.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 23. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар