Мађарска и Пољска: Орбан и Качињски у клинчу са ЕУ око тзв. ЛГБТ права

Владе Орбана и Качињског покушавају да објасне да њихови потези нису усмерени против ЛГБТ људи, већ идеологије која нарушава традиционалне породичне вредности

Поворка припадника ЛГБТ популације у Будимпешти (Фото: Золтан Мате/ЕПА)

Суштинска неслагања између ЕУ и Мађарске и Пољске у погледу оног што Брисел назива владавином права, а Будимпешта и Варшава националном политиком – улазе у завршну фазу. Основ за расплет је даo предлог Европског парламента и Савета ЕУ да расподела новца уније зависи од поштовања владавине права земаља чланица, док убрзање обезбеђује неопходност усвајања буџета и Фонда ЕУ за опоравак од вируса корона.

Одлуку да се поштовање владавине права повеже са расподељивањем новца Мађарска сматра политичком и идеолошком уценом, али рачуница је једноставна: већина чланица сматра да је то повезивање у реду. Ни Мађарска ни Пољска, које су „на мети” ове одлуке – нису без адута.

Одлука о буџету и „корона фонду” треба да буде једногласно усвојена, а мађарски премијер Виктор Орбан је већ најавио да није вољан да гласа за заједничку касу у атмосфери која је толико ненаклоњена његовој влади.

И механизам владавине права и буџетски пакет имају још доста препрека пре коначног усвајања. И ту је рачуница једноставна: уколико Орбан стави вето, нема ни буџетског пакета и ЕУ ће се наћи у још једној кризи, усред новог таласа пандемије.

Конзервативним владама у Будимпешти и Варшави никако не иде „наруку” усвајање петогодишње стратегије једнакости полова. Комесарка ЕУ за равноправност Хелен Дали у четвртак није крила одушевљење резултатима председничких избора у САД, који, како је рекла, шаљу позитивну поруку Европи о борби за права мањина. Европска комисија констатује да су ЛГБТ права у ЕУ унапређена, али да се 43 одсто консултованих из ове групације и даље осећа дискриминисано и да пандемија само погоршава ситуацију.

У усвојеној стратегији се предлаже да се списак кривичних дела прошири и обухвати злочин из мржње према ЛГБТ особама. Такође, стратегија за период од 2020. до 2025. осигурава да се бојазни ове мањинске заједнице боље одражавају у креирању политика ЕУ.

Под вођством комесарке Дали и уз подршку Радне групе за једнакост, комисија ће интегрисати борбу против дискриминације ЛГБТ особа у све политике и главне иницијативе ЕУ. Очекује се да све чланице ЕУ направе своје акционе планове, а комесарка Дали ће пратити спровођење стратегије и 2023. представити извештај о напретку.

Међутим, владе Орбана и Јарослава Качињског покушавају да објасне да њихови потези нису усмерени против ЛГБТ људи, већ идеологије која, како кажу, нарушава традиционалне породичне вредности. Одговор који је Дали недавно дала није суштински одговор на ову замерку. „Не могу да разумем шта је та ЛГБТ идеологија. Колико знам, ЛГБТ је скраћеница, то није идеологија”, поручила је она.

Виктор Орбан (Фото: Дојче веле)

У политичком рату који се води, ни две престонице не мирују. Будимпешта намерава да у устав унесе чланове који би потврдили „хришћанске вредности”. Амандманом би се осигурало да само хетеросексуални брачни парови могу да усвајају децу, док би самци могли добити изузећа уз посебну дозволу министара.

„Мађарска штити право деце да се идентификују као пол са којим су рођена и осигурава њихово васпитање на основу наше националне самоидентификације и хришћанске културе”, наводи се у предлогу овог амандмана, који је изазвао незадовољство у бриселској администрацији, поготово зато што је „ненајављено предложен”.

Мађарски устав већ предвиђа да је брак заједница између мушкарца и жене, а у предложеном амандману се наводи: у односима родитеља и детета „мајка је жена, а отац мушкарац”.

Опозиција у Мађарској замера Орбановој влади да намерава да промене устава и друге законске иницијативе, које се односе на отежавање удруживања опозиције, обави у ванредној ситуацији због пандемије.

Пољска, која је до сада имала много веће сукобе са Бриселом, протесте у друштву због ограничавања „ЛГБТ идеологије” већ је искусила, као и реакцију из Брисела. За шест градова који су се прогласили за „зоне без ЛГБТ” комесарка Дали је летос обуставила исплату новца ЕУ у распону од 5.000 до 25.000 евра за сарадњу са европским „братским градовима”.

Пољски министар правде Збигњев Зиобро је оценио комесаркину одлуку као неутемељену и противзакониту, а премијер Матеуш Моравјецки је најавио да би Варшава због ове одлуке могла да тужи Европску комисију Суду ЕУ.

Биљана Митриновић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Неки дан на буквално исту тему прочитах мало другачије извештавање.
  Сад прочитах ову па се питам: да не постоје бре још нека Мађарска, Пољска и (D)eU?
  Изгледа да нешто нисам баш најбоље разумео па ко’ велим: нек прочита још когод, па нек и мени нешто разјасни.

  Наслов: „Нећете нас уцењивати“: Мађарска и Пољска прете ветом на стимулативни пакет ЕУ

  У уводу:
  „Пољска и Мађарска заузимају агресиван став против онога што многи виде као покушај Европске уније да ‘наметне стране вредности државама чланицама'“.

  Затим мало даље:
  „У говору ЕУ технократа придржавање „демократских стандарда“ обично значи све, од отворених граница ЕУ, државних служби за све мигранте, редефинисања брака, уступања суверенитета гомили бирократа у Бриселу до побачаја на захтев.“

  Даље:
  „Премда већ под формалним истрагама ЕУ, обе државе су осетиле најновије покушаје повезивања буџета и подстицајних пакета са усклађеношћу са консензусном идеологијом ЕУ – или оним што Брисел назива „владавином закона“ – још један покушај легалног наметања спољних вредности и директива.“

  За крај:
  „Дан након што је пољски министар финансија Тадеуш Косчински рекао да ‘званичници у Бриселу нису у вези са стварношћу’, Блумберг је пренео: … Странка коалиционих партнера у влади Моравиецког објавила је у уторак да је предлог покушај ЕУ и њеног највећег буџетског донатора Немачке да наметне стране вредности државама чланицама. Без њеног гласа подршка за ратификацију планова ЕУ мораће да буде потражена у опозицији.“

  (Извор: https://www.zerohedge.com/geopolitical/we-cant-be-blackmailed-hungary-poland-threaten-veto-eu-stimulus-package)

  Не морам ништа да знам, ал’ бар понешто …

Оставите коментар