Источна Азија: Основан највећи трговински савез, Кина на добитку

Договор је значајан јер су ривали, као што су Кина, Јапан и Јужна Кореја, први пут потписали заједнички трговински споразум

Фото: Бета/АП

Петнаест азијско-пацифичких држава основало је највећи трговински савез на свету, под окриљем Кине и без учешћа САД које су, под администрацијом председника Доналда Трампа, напустиле преговоре о сличном удруживању.

Потписивање Свеобухватног регионалног економског споразума (РЦЕП) на састанку у Вијетнаму, у Ханоју, догађа се три године након што је пропао Транспацифички трговински споразум (ТТП) који је био једна од већих заоставштина бившег председника САД Барака Обаме.

Његов наследник на тој функцији Доналд Трамп је 2017. године, првог дана мандата, изашао из тог споразума који би, да је ступио на снагу, обухватио готово трећину светске трговинске размене.

РЦЕП би могао додатно учврстити утицај Кине у Азији, дајући јој бољи положај да обликује трговинска правила овог дела света.

Споразум је потписало 15 држава, међу којима је 10 чланица Савеза држава југоисточне Азије (АСЕАН) као што су Малезија, Филипини, Индонезија, Вијетнам, а ту су и Аустралија, Кина, Јапан, Нови Зеланд и Јужна Кореја.

Договор је значајан јер су ривали, као што су Кина, Јапан и Јужна Кореја, први пут потписали заједнички трговински споразум. Индија се повукла из договора прошле године.

Споразум је потписан виртуелно, на састанку АСЕАН-а, а циљ ових држава је да се постепено смањују царине а неке ће се укинути одмах.

РЦЕП ће обухватити 30 одсто светске економије и исти проценат светске популације, односно обухватиће 2,2 милијарде потрошача, преноси „Јутарњи лист”.

Споразум ступа на снагу када га ратификује довољан број држава, у року од две године.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар