Зоран Заев: Припремио сам македонски народ за бугарски вето

Спреман сам и припремио сам македонски народ за вето, који постаје све вероватнији, поручио премијер Северне Македоније

Зоран Заев (Фото: Огнен Теофиловски/Ројтерс)

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је данас да постаје све очигледније да ће Бугарска блокирати преговоре о придруживању Северне Македоније Европској унији у уторак на састанку Савета за опште послове ЕУ.

Он је додао да још има наде, рекавши да политичари имају велику одговорност и упозорио да би одлука могла да изазове неповољне последице, пренела је МИА.

„Спреман сам и припремио сам македонски народ за вето, који постаје све вероватнији. Међутим, никада не губим наду, јер ми као политичари сносимо велику одговорност. Иако је састанак ГАЦ-а заказан за 17. новембар, имамо времена до краја децембра да одржимо прву међувладину конференцију” са ЕУ, рекао је Заев новинарима.

Бугарска блокирала почетак преговора Северне Македоније са ЕУ

Он је подвукао очекивања да ће бугарска страна показати одговорност и пријатељство.

„Слање негативне поруке могло би да се лоше одрази на обе стране. Потребно нам је пријатељство и рука помоћи на нашем европском путу”, нагласио је Заев.

Северна Македонија и Бугарска, додао је, одржали су у протеклих 20 месеци 10 састанака у вези са спровођењем Уговора о пријатељству и изразили различита мишљења, преноси Танјуг.

Заев је изразио наду да ће и Бугарска сачувати дух пријатељства.

Бугарска је више пута обећала подршку приступу Северне Македоније ЕУ, али, дугогодишња контроверза око историјских личности (за које обе државе тврде да су њихови национални хероји) и македонског језика (који Бугарска сматра дијалектом бугарског језика) ескалирала је последњих месеци.

Последица тога је да је Бугарска одбила да да зелено светло за прву међувладину конференцију Северне Македоније са ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 11. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Не бе, брат – ти не го подготoви македонскиот народ за бугарското вето, но го подготови бугарското вето за македонскиот народ.

    И не грижи се, брат, еве го на Гугл – има уште македонски.

    Подготовка, внимание … вето.

Оставите коментар