Бугарска блокирала почетак преговора Северне Македоније са ЕУ

Софија од Скопља тражи да призна да „македонски идентитет и језик имају бугарске корене“

Фото: РТС/Снимак екрана

Бугарско министарство спољних послова обавестило је Европску унију да не може да прихвати предложени оквир за почетак преговора са Северном Македонијом.

Софија, како наводи портал Новините, сматра да нацрт резолуције, којом би био означен почетак преговора Северне Македоније и ЕУ, „не пружа гаранције да ће бити испуњени услови“ које је Бугарска поставила.

Бугарска, такође, сматра да је конструктивним приступом могуће доћи до решења за кратко време.

Софија од Скопља тражи да призна да „македонски идентитет и језик имају бугарске корене“.

Највиши званичници у Скопљу, председник Стево Пендаровски и премијер Зоран Заев у неколико су наврата, претходно, одбацивали захтеве Бугарске да признају „бугарске корене македонског националног идентитета“.

Бугарска ће блокирати преговоре ЕУ са Скопљем због „историје”

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији, пак, сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захариева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније, или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: „Према Уставу Републике Северне Македоније“.

Бугарска наводи и да је „македонски језик настао 1944. године“, те да може да се рачуна једино као „писана регионална форма бугарског језика“.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 6. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар