Вилијам Вокер: Бившим лидерима ОВК се неправедно суди у Хагу

Ослободилачка војска Косова је оно што јој име каже. То је била група углавном младих људи који више нису могли да поднесу угњетавање и ратне злочине, рекао Вокер

Вилијам Вокер и Хашим Тачи (Фото: НСПМ)

Бивши шеф верификационе Мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер рекао је Еуроњузу на албанском да се бившим лидерима ОВК неправедно суди у Хагу, јер је циљ њихове борбе био ослобађање Косова, преноси Газета експрес.

Према његовим речима, термин терориста не може се користити за опис ОВК, „већ српске војске и паравојних формација, попут Арканове“.

„Ослободилачка војска Косова је оно што јој име каже. То је била група углавном младих људи који више нису могли да поднесу угњетавање и ратне злочине које је чинила београдска влада. Узели су оружје да одбране себе, села и заштите своје породице“, рекао је Вокер.

Према његовом мишљењу, необична је употреба речи терориста за описивање ОВК, наводи Косово онлајн.

„Реч терориста користио бих за српску војску, полицију, паравојне формације, момке попут Аркана и његове милицијске групе, који су на Косову чинили заиста ужасна дела“, казао је Вокер.

Вилијам Вокер међу Албанцима на КиМ 1999. године (Фото: AP PHOTO/Visar Kryeziu)

Вокер, који је био сведок случаја у Рачку, који је променио косовску историју, рекао је да Косово и Србија нису третирани подједнако, јер страна која губи, Србија, није одговарала за злочине које је починила на Косову.

„Специјална тужилаштва тврде да је ОВК починила ратне злочине. Говоримо о пет бораца који су отишли ​​у Хаг, укључујући председника Хашима Тачија и бившег председника парламента Кадрија Весељија. Јакуп Краснићи је био теренски командант кога знам и видео сам га неколико пута током рата. По мом суду он није био борац него портпарол ОВК, као што ни Тачи није био борац већ политички лидер организације“, рекао је Вокер.

Према Вокеровим речима, председника Србије Александра Вучића, који је био Милошевићев министар, нико није оптужио свих ових година.

„Вучић је био пропагандиста, био је Милошевићев министар информисања током најгорег периода геноцида, а нисам чуо да га неко оптужује за било шта и видим врло асиметричну ситуацију. Иронија је у томе што победничка страна плаћа цену, а она која губи, Србија, не одговара за стравичне злочине које је починила, чији су сведоци били људи из моје мисије“, рекао је Вокер.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(ФоНет/НСПМ, 11. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. В.Вокер је у праву да је суђење неправдно.

    Неправедност суђења се састоји и у томе што он није међу првима на оптуженичкој клупи.

    По свему судећи злочинитељ В.В, ће избећи суд земаљски. Не и онај који ће уследити.

  2. slazem se sa don quixote, promjeni dilera vv

  3. Вокеру, Вокеру. Лажеш ли, лажеш!

Оставите коментар