Душко Челић: Из Приштине одлазе команданти ОВК, долазе већи екстремисти

Србија мора да се припреми на екстремније политичке захтеве и на заоштравање антисрпске политичке сцене у Приштини, упозорава професор Приштинског универзитета

(Фо­то: EPA/Валдрин Џемај)

Одлазак ратних команданата крвавих руку са политичке сцене Приштине и долазак младе, углађене генерације косовских политичара, Србији може само да отежа посао, јер су екстремнији, софистициранији, а идеологија им је иста као и лидерима ОВК.

Ово је заједничко мишљење професора Приштинског универзитета др Душана Челића и историчара Драгомира Анђелковића, уз напомену да млађа генерација политичара иако нема крваве руке има – крваве идеје.

Одлазе ОВК команданти – остају антисрпске идеје

„И једни и други имају исте идеје, а то је Велика Албанија на српском тлу и елиминисање остатка српске популације. За Србију је млађа екипа политичара у Приштини још неповољнија, јер се за ратне команданте ОВК знало да су то људи крвавих руку, и да им је прошлост криминална. Нови политичари на Косову су софистициранији, иако исто мисле као и њихови претходници али им руке нису упрљане крвљу, што им на Западу даје кредибилитет, већи него што су имали политичари ОВК,“ објашњава Анђелковић.

Кадри Весељи и Хашим Тачи

Професор Челић не види никаква бољитак који би млађа генерација могла да донесе јер је, по њему, још екстремнија у односу на политичаре из ОВК. Челић напомиње:

„Због тога Србија мора да се припреми на екстремније политичке захтеве и на заоштравање антисрпске политичке сцене у Приштини. То не значи да би требало да жалимо за Тачијем и екипом, наравно да је њима као ратним злочинцима место пред судом. Али чињеница је да су Косово и Метохију водили управо људи који су били средство за манипулисање и управљање кризом од стране великих сила, а пре свега Америке.“

За Запад прихватљиви јер им руке нису крваве

Другим речима, они су били средство за постизање циљева Запада који је уцењивао ратне лидере управо јер су знали њихову прошлост. Саговорник Спутњика наглашава:

„Разуме се да сада са новом генерацијом косовских лидера то не могу да ураде. Новима је прошлост чиста, нису учествовали у рату и није могуће да на њих примене исте методе. Зато мислим да ће нова генерација бити политички још тврђи орах када је реч о Србији и очувању српских националних интереса на Косову и Метохији, односно спровођењу Резолуције 12 44.“

Професор Челић каже да млада генерација косовских политичара није ни модерна ни либерална у афирмативном смислу. По њему, неће ни доћи до смене идеологије већ само генерације.

Фото: Бета

„После Тачија и осталих долазе њихова политичка деца. Не треба заборавити да су од 1999. године на овамо стасале бројне генерације младих које су биле и буквално индоктриниране и задојене идеологијом ОВК. На Косову се генерације уче о једној епопеји такозване ослободилачке борбе Албанаца. Друштво на Косову и Метохији се није суочило са својом прошлошћу“, уверен је професор Челић.

Косовски Албанци још чекају на катарзу

Иако је врло резервисан према томе шта ће се десити на Специјалном суду, односно, какав ће исход бити оптужби које су подигнуте против чланова ОВК, наш саговорник није уверен да ће то освестити косовско друштво већ више верује да ће довести до већег политичког екстремизма, усмереног према свему што је српско.

„И тако ће бити све док се албанско друштво не суочи са својом прошлошћу,“ закључује наш саговорник и додаје да ово није тај моменат.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 11. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар