Кардинал Курт Кох: Митрополит Амфилохије имао дубоко разумијевање за Римокатоличку цркву

Митрополит Црне Горе био и остао човјек вјере и дијалога, „скроман и весео, те свијетли примјер искључиво Богу посвећеног живота”, рекао председник Папског савјета за јединство хришћана

Митрополит Амфилохије током службе у манастиру Дајбабе, 6. 9. 2020. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Изнад свега срдачним речима је кардинал Кох, председник Папског Савета за јединство хришћана, у писму саучешћа упућеном српском Патријарху Иринеју, изразио своје саосјећање и тугу због смрти Митрополита Амфилохија.

Информациона служба Про ориенте је објавила да је кардинал Кох у писму Патријарху Иринеју нагласио како је Митрополит Амфилохије имао дубоко разумијевање за Римокатоличку цркву и био пријатељ многим римокатолицима.

Кардинал Кох је подсјетио на то да је каснији Митрополит Црне Горе прво 1965. дошао у Рим како би студирао на Папском Оријенталном Институту и узео учешћа у завршној фази Другог Ватиканског Концила.

Године 2003. је Митрополит био у официјелној мисији у Риму гдје га је у аудијенцију примио папа Јован Павле други.

Папа Француско и митрополит Амфилохије (Фото: Еспресо)

Митрополит Амфилохије је потом 2013. представљао СПЦ на инаугурацији папе Франциска, са којим је три дана касније имао братски сусрет.

Кардинал Кох се такође радо сјећа последњег личног сусрета са упокојеним Митрополитом за вријеме његове посјете Риму 2016, када се српски православни архијереј поново срео са папом Франциском.

Председник Папског савјета за јединство хришћана је додао:

„Митрополит је био срдачни и дубоко духовни човек, прави пастир који је знао да распозна знаке Божије у људској историји – упркос чињеници да је своју службу вршио у вријеме које је било све само не једноставно.”

Упркос свим мукама, Митрополит Црне Горе је увек био и остао човјек вјере и дијалога, „скроман и весео те свијетли примјер искључиво Богу посвећеног живота.”

Кардинал Кох је Патријарху Иринеју пренио да се молитвено сјећа покојног Митрополита и СПЦ. На порталу Папског савјета је наглашено да је Савјет због смрти Митрополита Амфилохија уједињен у молитви са српском православном Патријаршијом.

Текст је првобитно објављен на сајту Католичке новинске агенције.

Опрема: Стање ствари

(Митрополија црногорско-приморска, 8. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Можда малчице и предубоко за једног православца?

    7
    5

Оставите коментар