Политика: Нова црногорска влада између Цркве и Запада

Из Демократског фронта поручују да су незадовољни мандатаревим предлогом за министарска места

Дритан Абазовић (десно) још није званично предложен за министра одбране (Фото EPA-EFE/Борис Пејовић)

Подгорица – Мандатар Здравко Кривокапић грађанима је преко видео-снимка саопштио имена дванаест „апостола” његовог премијерског кабинета. Конференција за новинаре, на којој би саопштио имена кандидата за министре и био у ситуацији да одговара на питања новинара, изостала је због пандемије ковида 19, како је то образложено.

Први утисак је да је већина његових кадрова дуго боравила и радила у земљама Запада, користила стипендије и школовала се на тамошњим универзитетима. И сам мандатар се школовао на немачким универзитетима, па и не чуди што је међу првим изјавама била и она да је то прва земља коју жели посетити као премијер. Тамо би, како је рекао, требало послати многе из Црне Горе да се уче демократији и економији.

Међу кадрове који су школовани и радно искуство стекли на Западу спадају кандидаткиња за министарку јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић, као и Никола Терзић, номинован за Министарство унутрашњих послова и потписник платформе Црно на бело Дритана Абазовића. Бивши амбасадор и актуелни директор једне од дирекција у Министарству спољних послова Ђорђе Радуловић водиће тај ресор. Министарство економског развоја припало је Јакову Милатовићу, који је радио у Европској банци за обнову и развој. Младен Бојанић, некад посланик и независни председнички кандидат, као и бивши директор Монтенегроберзе и инвестиционог фонда „Актива интегра”, руководиће министарством капиталних инвестиција.

Међу кандидатима Кривокапића много је и оних за које се верује да су блиски цркви. Ту су проф. др Весна Братић, могућа будућа министарка просвете, науке, културе и спорта, затим кандидаткиња за Министарство здравља др Јелена Боровинић Бојовић, начелница Одељења пулмологије Интерне клинике Клиничког центра Црне Горе, иначе снаха владике Кирила Бојовића.

Човек коме се верује у Митрополији црногорско-приморској је и будући министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић, професор Архитектонског факултета. За министра правде, мањинских и људских права номинован је Владимир Лепосавић, адвокат и члан правног тима митрополије. Будући министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић члан је правног савета митрополије.

Кривокапић није споменуо Дритана Абазовића као кандидата за министра одбране, можда зато што је претходно обећао да међу људима у његовом кабинету неће бити лидера или чланова победничких коалиција. Али, незванично се сазнало да је Абазовић виђен на том месту.

„Никакву специјалну обавезу мандатар нема према мени ни према коалицији Црно на бело. Ако мандатар мисли да могу помоћи, спреман сам да се жртвујем, али бићу задовољан и местом у парламенту. Нећу бити препрека ако неко буде спорио мој избор”, рекао је новинарима Дритан Абазовић.

Пре него што предлог буде доставио парламенту, мандатар треба да добије сагласност партијских органа владајућих коалиција. Један од лидера Демократског фронта (ДФ) и председник Нове српске демократије Андрија Мандић за „Политику” је изјавио да, „што се тиче нас, ми нећемо сигурно дозволити да режим Мила Ђукановића и даље остане на власти”.

„Ако ме питате да ли сам задовољан оваквим начином формирања владе и њеним саставом, наравно да нисам. Предлог оваквог састава владе затекао је, верујем, све учеснике последњег састанка код њега”, каже Мандић. „На претходном састанку мандатар је условио да ниједан политичар не може бити кандидат, а колико јуче је предложен председник Уре за министра одбране и читав сектор безбедности је предат његовој странци”, додаје он.

Председник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић нам је изјавио да „субјекти победничких коалиција су, без нашег ометања, одлучили пре неколико дана да је најбоље да мандатар Кривокапић предложи експерте без политичара или било кога са изборних листа и он је то учинио, са изузетком лидера Уре”.

„Захвални смо што нисмо били позвани да се изјаснимо јер се могло догодити да погрешимо”, каже Даниловић.

Један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић, који није хтео да присуствује састанцима код Кривокапића, за наше новине је оценио да је „мандатар показао запрепашћујуће непознавање суштине проблема у којима се налазе Црна Гора и њени грађани”.

„Кривокапић није у стању да препозна историјску важност овог тренутка и транзициони карактер владе. То показује и његов однос према ДПС-у, из чијих редова има више министара него из ДФ-а. Њему је ДПС интимно ближи него ДФ. За ову владу можда гласа и ДПС”, рекао је Медојевић. „Нема реформи. Нема лустрације. Нема отварања досијеа Удбе. Нема ревизија приватизација. Нема хапшења Мила и Аца Ђукановића. Нема забране рада зликовачке организације ДПС. Кривокапић је слаб и колебљив лидер. Не држи реч. Мења курс свакодневно”, додао је Медојевић.

Председник Демократске народне партије Милан Кнежевић каже да „они који су водили удбашке кампање против ДФ-а треба да спусте главу”.

„Мандатар је представио владу, а аутентични представници Срба не могу да буду на кључним позицијама, посебно у безбедносном сектору, где су Терзић и Абазовић”, поручио је Кнежевић.

Политички аналитичар близак одлазећем режиму Златко Вујовић овако је за РТВЦГ оценио кабинет Кривокапића:

„Мени се чини да је избор ове владе такав да имате владу СПЦ и имате владу ГП (грађанског покрета) УРА. Оно што се десило јесте да су партије које су добиле значајну подршку грађана, као што је коалиција око ДФ-а и Демократе, остале без својих чланова у влади.”

Новица Ђурић

Oпрема: Стање ствари

(Политика, 7. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар