Путин и Ердоган о путевима за решење сукоба у Нагорно-Карабаху

Председник Русије информисао турског колегу о читавом низу телефонских разговора с лидерима Азербејџана и Јерменије

Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Михаил Климентијев/Спутњик)

Председник Русије Владимир Путин и турски лидер Реџеп Тајип Ердоган потврдили су у телефонском разговору обострану спремност за сарадњу како би се конфликт у Нагорно-Карабаху решио мирним путем.

Како је саопштио Кремљ, детаљно је размотрена ситуација у зони карабашког сукоба.

„Председник Русије информисао је турског колегу о читавом низу телефонских разговора с лидерима Азербејџана и Јерменије. Ти контакти били су усмерени на потрагу варијанте што скоријег прекида ватре и преусмеравања на решавање ситуације дипломатско-политичким средствима. Потврђена је обострана спремност за сарадњу с циљем да се конфликт реши мирним путем“, истакли су у Кремљу.

Политика: Решење за Нагорно-Карабах чека Турску

Председник Турске је током разговор Путину рекао да је Јерменија дужна да се повуче са окупираних азербејџанских територија, наводи се у саопштењу администрације турског лидера.

„Током телефонског разговора размотрени су турско-руски односи и регионални догађаји, пре свега ситуација у Нагорно-Карабаху. Председник Ердоган је рекао да Јерменија мора да се повуче са окупираних азербејџанских територија, као и да је контраофанзива Азербејџана ограничена на његове територије“, истичу у Анкари.

Реџеп Тајип Ердоган, поново изабран за председника Турске (Фото: АП)

Ердоган је, такође, рекао да је неопходно убедити јерменско руководство да седне за преговарачки сто и да је то кључ за прекид конфликта и стабилизацију у региону.

О ситуацији у региону Нагорно-Карабаха разговарали су и шефови дипломатија две земље, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. Тренутно је на снази треће примирје али га крше обе стране.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 11. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар