Александар Вучић: Свет почива на интересу приватних инвеститора

И Србија је пројектом Београд на води добила запошљавање људи и огромну вредност од нечега што није вредело ништа, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Сајт Председника Србије)

Савремени свет почива на интересу приватних инвеститора, то је суштина капитализма и развоја земље, али и Србија је пројектом Београд на води добила запошљавање људи и огромну вредност од нечега што није вредело ништа, рекао је председник Србије одговарајући на питање Инсајдера током отварања тржног центра Галерија у оквиру Београда на води.

Он је на питање новинарке Инсајдера да објасни разлику између доношења закона у корист бизнисмена, као што је био случај у Луци Београд, што је и сам критиковао док је био опозиција, и доношење лекс специјалиса за пројекат Београд на води којим је интерес приватног инвеститора проглашен националним интересом, рекао да то „није исто“.

„То је као када поредите бабе и жабе, није његов интерес, ми овде имамо 32 одсто нашег интереса. Наш је интерес био да од мочварне жабокречине, уџерица и распалих барака направимо нешто овако велелепно. Ни из чега направили смо огромну вредност, запослили људе, урадили нешто чиме можемо само да се поносимо“, рекао је Вучић.

Он је додао да интерес, наравно, има и приватни инвеститор.

„Ви говорите о томе да ли интерес има неко од приватних инвеститора, наравно да има, на томе почива савремени свет, то суштина капитализма и модерног развоја једне земље. Ми смо добили запошљавање људи, огромну вредност од нечега што није вредело ништа. Наш удео данас се мери у стотинама милионима евра. Од онога што није вредело ништа за грађане Београда и Србије данас се мери у милијардама. Ако неко ту рачуницу не види и ако му то није довољно јасно, ја не знам шта бих на то додао“, рекао је председник.

Он је истакао да због пројекта Београд на води, сада и имовина и капитал људи у околини вреде више и да данас око 70 одсто људи подржава тај пројекат.

Тржни центар „Галерија Београд“ отворен је јутрос у оквиру Београда на води, а свечаној церемонији присуствовали су и председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали, први човек компаније Игл хилс Мохамед Алабар, градоначелник Зоран Радојичић и његов заменик Горан Весић.

Вучић је током обиласка изразио задовољство изгледом „Галерије“ и истакао да је дизајнерски изванредно направљена.

„Сада почиње да се пуни шопинг мол. Очекујемо у марту и априлу да ће се највише попунити, када будемо имали вакцину“, рекао је Вучић.

Домаћини су председника упознали с податком да је „Галерија Београд“ највећи тржни центар у региону пошто има 300.000 квадратних метара укупне површине, 93.000 квадрата простора за издавање и 3.600 паркинг места.

Говорећи на отварању Вучић је рекао да се током шетње тржним центром сетио дана када је своје снове поделио с Алабаром и шеиком Мухамедом бин Заједом и када су разговарали како да „мочвару са уџерицама“ и крај који је личио на смећарник претворе „у нешто најлепше на југоистоку Европе“.

Београд на води (Извор: Интернет/Блог Слободана Малдинија)

Како је навео, изгледало је нестварно и готово сви су били против.

„Трпели смо нападе од оног да имамо само једну кафану, до данас када углавом ћуте“, навео је Вучић.

Он је навео да ће у будућности у тржном центру „Галерија“ радити око 5.000, а да га је градило 1.100 људи.

„Све што смо градили у Београду на води допринело је БДП-у у висини од 0,3 одсто“, навео је председник.

Алабар је навео да без Вучићевог залагања реализација овог пројекта не би била могућа.

Уговор о реализацији пројекта Београд на води на десној обали Саве у центу Београда, у вредности око 3,5 милијарди евра, потписали су априла 2015. године представници Владе Србије и компаније Игл хилс.

Тим уговором су предвиђена су заједничка улагања на локацији од око 177 хектара где ће бити неколико стамбених зграда и хотела, тржни центар и Кула „Београд“ висока 168 метара.

Земљиште на којем се гради „Београд на води“ дато је инвеститору у закуп на 99 година bez накнаде, а Србија је уместо новца од накнаде добила 32 одсто удела у предузећу „Београд на води“. Међутим, питање је шта ова одредба у пракси значи с обзиром на то да инвеститор када на земљишту изгради зграду, према Уговору, постаје и власник дела земљишта на ком је зграда изграђена.

Непознато је и колико су држава и град Београд одвојили за рашчишћавање терена и изградњу инфраструктуре.

Сам пројекат Влада Србије на чијем је челу у том тренутку био Александар Вучић, 2015. је прогласила од националног значаја усвојивши лекс специјалис – посебан закон којим се регулише градња пројекта Београд на води независно од важећег законодавства – не подлеже јавним набавкама, јавним тендерима, јавним надметањима или другим поступцима предвиђеним законима Србије.

Арапска фирма Игл Хилс има обавезу да уложи 150 милиона евра и обезбеди кредит у истом износу. До данас није познато да ли је ово реализовано. С друге стране, Србија улаже земљиште од 100 хектара, има обавезу рашчишћавања целог подручја и обавезу изградње инфраструктуре.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 30. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Вучић хвали Београд на води као мајка која хвали своју ћерку лепотицу која се курва. За понос!

  2. Алабар је навео да без Вучићевог залагања реализација овог пројекта не би била могућа.
    ++++
    Баш лепо.
    А сад нам кажи, колики је био његов део ?

Оставите коментар